Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Extrémne chladné leto? Najhoršie od roku 1816...
Zdielať na

Extrémne chladné leto? Najhoršie od roku 1816...

BRATISLAVA / Zabudnite na leto a radšej stornujte dovolenku! Nakúpte svetre a pripravte sa na najhoršie leto od roku 1816. To je v stručnosti predpoveď počasia na veľkú časť Európy, ktorú nám pred pár dňami naservírovali francúzski meteorológovia. Úplne zúfalý má byť jún a júl.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Najhoršie počasie za 200 rokov?

Francúzski meteorológovia vystrašili veľký počet ľudí. "Čaká nás najchladnejšie leto za posledných 200 rokov," tvrdia. "Je 70-percentná šanca, že nebudeme mať leto. Chladno bude aj v Česku, Španielsku, Portugalsku ,Nemecku, či Rakúsku," tvrdili francúzski meteorológovia v programe Meteó.

Majú za sebou najchladnejšiu jar za posledných 30 rokov. Rok 2013 bude podľa nich rokom bez leta. Presne tak, ako to bolo v roku 1816. Slováci si to nevedia ani predstaviť.

Treba sa obávať extrémov

Je tu však jedno veľké ALE. "Francúzski meteorológovia hovoria o najchladnejšom lete pre západnú Európu, nanajvýš pre Česko, tak neviem, čo tu na Slovensku blbneme na túto tému," informuje meteorológ Peter Jurčovič.

Expert pripustil, že aj u nás môže byť chladnejšie leto ako obyčajne. Skôr sa však podľa neho treba obávať extrémov. Môže byť napríklad dva mesiace chladno a potom trópy. Alebo môže celý jún pršať a dva mesiace ani kvapka. 

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu. 

Povodňové spravodajstvo na jednom mieste. ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články