Zatiahnuté
20°
Bratislava
Galina
3.5.2024
LETECKÉ ZÁBERY. Česi bojujú so záplavami
Zdielať na

LETECKÉ ZÁBERY. Česi bojujú so záplavami

PRAHA / Česká republika bojuje s vodou a dažďom od nedele. Vltava by mala kulminovať v hlavnom meste, Prahe, v utorok nad ránom. Najvyšší prietok zaznamená krátko potom, čo svoj vrchol dosiahne rieka Berounka, ktorá sa do nej vlieva. Nie je vylúčená evakuácia na ďalších miestach Prahy, v Kralupech nad Vltavou a na iných miestach v Stredočeskom kraji. Pri likvidácii následkov záplav je pripravených pomôcť približne 350 policajtov.

Polícia rieši rabovanie

V kralupech nad Vltavou na Mělnicku rieši polícia prvý prípad rabovania. Okolo 13:00 sa na Halvíčkovej ulici asi 30-ročný muž snažil vniknúť do evakuovaného domu. "Je to prvý prípad a dúfam, že bude jediný," uviedol hovorca miestnej polície Václav Tichý.

V meste platí tretí povodňový stupeň a v pondelok boli evakuované dve sídliska. Polícia mesto uzavrela. Dostanú sa doň len obyvatelia a ich príbuzní, ktorí pomáhajú s evakuáciou.

Evakuácia Terezína

Terezín na Litoměřicku vyhlásil evakuáciu obyvateľov. Žije tu približne 1 700 ľudí a do 24 hodín by mali opustiť svoje domovy. Pôvodne sa uvažovalo len o evakuácii východnej časti mesta, výzva sa však momentálne týka všetkých obyvateľov.

Terezínom preteká rieka Ohře. ľudia sa obávajú skôr toho, že sa zopakuje situácia z roku 2002, kedy mesto zaplavila spätná vlna vody z rozvodnenej rieky Labe, do ktorej sa rieka Ohře vlieva neďaleko mesta.

Povodne si vyžiadali 6 obetí

Záplavy majú zrejme na svedomí ďalší ľudský život. V parku v Průhoniciach pri Prahe v pondelok usmrtil padajúci strom ženu, ktorá venčila psa. Telo vyprošťujú hasiči, povedala hovorkyňa stredočeských hasičov Lenka Kostková. Ak by sa súvislosť s povodňami potvrdila, išlo by už šiestu obeť.

Tretí povodňový stupeň momentálne platí na 11-ich miestach v Stredočeskom kraji. Veľká voda si v krajine zatiaľ vyžiadala päť životov.

Podľa portálu novinky.cz sa jedná o ôsmu najtragickejšiu povodeň v histórii krajiny. Najviac obetí si vyžiadali povodne v roku 1997, pri ktorých prišlo o život 50 ľudí.

Uzatvorený bol v Prahe 1 Karlov most, na ktorom stojí bager, ktorý bude odstraňovať naplaveniny, ktoré by mohli porušiť jeho piliere.

Metro nepremáva

Čiastočná uzávierka metra môže trvať aj niekoľko dní. Uviedol to na tlačovej konferencii riaditeľ pražského dopravného podniku Milan Křístek. Hladina Vltavy totiž nemá v nadchádzajúcich hodinách výraznejšie klesať.

Vodohospodári udržujú Vltavu na rovnakom prietoku 2 800 metrov kubický za sekundu. Podľa pôvodných informácií mala Vltava kulminovať v pondelok poobede.

Evakuované sú aj zvieratá zo ZOO

zatopená spodná časť pražskej ZOO môže byť poškodená ako pri ničivých povodniach v roku 2002. Podľa riaditeľa Miroslava Bobka by sa škody mohli vyšplhať na 160 miliónov českých korún. V roku 2002 dosiahli škody v ZOO výšku 232 miliónov korún. Až na jedného plameniaka so zlomenou nohou sa podľa Bobka zatiaľ žiadnemu zvieraťu nič nestalo.

Zoologická záhrada, ktorá sa nachádza v pražskej Tróji je zatiaľ evakuovaná, ako by mala prísť 50-ročná voda. Gorily sú schované v protipovodňovej veži a chovatelia ich chodia kŕmiť na člne. Čast vtáctva bola prevezená do ZOO v Liberci a Plzni. "Obávam sa, že celá ta spodná časť ZOO znova, po druhýkrát počas jedenástich rokov bude veľmi vážne poškodená, ak nie zničená. A môžem povedať len to, že ma mrzí, že ZOO Praha nebola zakomponovaná do protipovodňových opatrení a že to, čo je tu k dispozícii je hrádza, ktorá je dimenzovaná na 20-ročnú vodu," uviedol riaditeľ pražskej ZOO Bobek.

Téme sa venuje reportér Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy