Oblačno
12°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Prišiel Nečasov (ne)čas. Podal demisiu
Zdielať na

Prišiel Nečasov (ne)čas. Podal demisiu

PRAHA / Nástupcom odchádzajúceho českého premiéra Petra Nečase by sa mal stať podľa ODS prvý podpredseda strany Martin Kuba. Hovorí sa však aj o ďalších členoch vedenia ODS Jiřím Pospíšilovi, Tomášovi Chalupovi, Pavlovi Blažkovi ale aj o ministrovi dopravy Zbyňkovi Stanjurovi. Niektorí nevylučujú predčasné voľby.

Zeman nepreferuje predčasné voľby

Nečas svoju demisiu do rúk prezidenta Miloša Zemana odovzdá v pondelok o 18:00. Širšie vedenie občianskych demokratov by mohlo kandidáta na nového premiéra vybrať ešte dnes.

Prezident Miloš Zeman nepreferuje predčasné voľby, povedal to po spoločnej schôdzke na zámku v Lánech Petr Nečas. Odchádzajúci premiér uviedol, že spolu hovorili o všetkých možnostiach riešenia súčasnej situácie.

S politikou definitívne končí...

Nečas chce podľa vlastných slov chce s politikou úplne skončiť. Skončí aj ako predseda ODS, mandát poslanca dokončí, ale v najbližších voľbách už nebude do Snemovne kandidovať. Nechce byť ani súčasťou možného vyjednávacieho tímu, ktorý by mal s koaličnými partnermi dohodnúť podobu budúcej vlády. "Ja samozrejme rád ODS pomôžem a poskytnem svoje rady, ale nemyslím si, že by bolo dobré, aby som bol súčasťou vyjednávacieho tímu," skonštatoval Nečas. 

Nečas pri príchode na jednanie širšieho vedenia ODS uviedol, že s prezidentom jednali "dlho a precízne" o všetkých možných variantách. Zopakoval, že dúfa, že prezident bude rešpektovať takú vládu, ktorá bude mať v Snemovni väčšinovú podporu.

Na otázku, či by mohol niekto iný viesť stranu a niekto iný byť premiérom za ODS, uviedol: "Je to jedna z variánt." Konkrétne mená kandidátov na možného premiéra ale nechcel komentovať s tým, že si dokáže predstaviť niekoľko možných kandidátov. 

Téme sa venuje reportér Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

isifa/MAFRA/David Neff

Súvisiace články

Najčítanejšie správy