Zatiahnuté, dažďové prehánky
16°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Česi sú svetoví. Britská BBC informuje o telenovele
Zdielať na

Česi sú svetoví. Britská BBC informuje o telenovele

PRAHA / Ohlásená demisia premiéra Petra Nečasa vzbudila reakcie v celom svete a venujú sa jej všetky popredné denníky a spravodajské servery. Ani tie najserióznejšie si však podľa portálu novinky.cz neodpúšťajú tvrdé rany. Btriská BBC prirovnala dianie na českej politickej scéne k telenovele zmiešanej s niekoľkými satirickými seriálmi o politikoch.

BBC (GBR): Je to politická napínavá dráma

"Je to napínavá politická dráma s mnohými vláknami - zámerne kúpenie rebelujúcich poslancov, aby sa vláda nepotopila, vysokí predstavitelia politiky obvinení z korupcie zo strany pochybných obchodníkov, tajné služby dostali tajnú úlohu. Ale v centre záujmu je vzťah medzi politikom a poradkyňou, ktorej dôveroval...," napísal pražský spravodaj BBC Rob Cameron.

Cameron sa zmienil, že v rezinačnom prejave sa Nečas priznal k vzťahu s janou Nagyovou. Na záver svojho komentára poznamenal: "Po štyroch dňoch stresu a vyčerpania vyzeral po prvýkrát pán Nečas uvoľnene, akoby sa oslobodil. Jeho stranícky kolegovia, ktorí stáli okolo neho, nie. Jeden z nich bude musieť vystúpiť vpred, aby viedol neustále napádanú stranu, krehkú koalíciu a nepopulárnu vládu. Petr Nečas si môže medzitým usporiadať svoj život," cituje portál novinky.cz spravodajský server BBC.

TribLive (USA): Demisiu sprevádzajú problémy v súkromí

Americký web TribLive upozorňuje na osobné okolnosti, ktoré sprevádzajú premiérovú demisiu. Teda, že jedným z terčov sledovania, nariadeného šéfkou kabinetu, bola premiérová manželka a že pár je v rozvodovom konaní.

Die Welt (Nem.): Politický thriller

Podľa nemeckého denníka Die Welt pripomína pád predsedu vlády zápletku politického thrilleru. Denník vidí v pozadí Nečasovu lásku Jane Nagyovej - šéfke jeho kabinetu a hlavnej obvinenej v korupčnej afére.

"Nečas padol pre lásku ku skorumpovanej vedúcej svojej kancelárie," domnieva sa Die Welt. "Znie to ako zápletka politického thrilleru. Český premiér musí odstúpiť, pretože jeho milenka pravdepodobne podplácala poslancov, mala kontakty na mocných mafiánov a nechala sledovať Nečasovu ženu," dodáva denník.

Poznamenáva, že tlak na Nečasa bol "hodinu od hodiny masívnejší." Die Welt sa zamýšľa nad budúcim kabinetom. "Ľavicová opozícia požaduje nové voľby. Veľmi teraz bude závisieť na schopnosti prezidenta Miloša Zemana nájsť riešenie."

Gazeta Wyborcza (Pl.): Loď sa kolísala, nepotápala...

"Premiér podáva demisiu, jeho stana sa nechce vzdať moci," zdôrazňuje poľská spravodajská televízia TVN24 s tým, že ide o "dôsledok veľkej korupčnej aféry, ktorá otriasla vrcholom českej moci."

"Ešte v nedeľu ráno sa zdalo, že zatýkanie dôležitých českých politikov nespôsobí v Prahe koniec sveta. Loď, ktorú kormidloval premiér Nečas, sa síce kolísala, ale nepotápala," poznamenal poľský denník Gazeta Wyborcza.

Tages Anzeiger (Švajč.): Politický guláš v žalúdku

"Politický guláš už mu ležal ťažko v žalúdku," glosuje v titulku dôvody Nečasovej abdikácie švajčiarsky Tages-Anzeiger. Odkazuje tým na Nečasove vystúpenie v poslaneckej snemovni minulý týždeň, kedy premiér médiá obvinil, že z troch podľa neho nesúvisiacich káuz urobili "politický guláš".

Kommersant (Rus.): Bol si Nečas vedomý počínania Nagyovej?

Všetky popredné ruské médiá, ktoré zväčša veľkú pozornosť Českej republike nevenujú, si demisiu Petra Nečasa všimli. Zdržujú sa vlastného komentára, avšak zdôrazňujú, že rezignáciu si vynútil obrovský korupčný škandál, policajná razia a zatknutie Jany Nagyovej.

"Zatiaľ ešte nie je úplne jasné, do akej miery si premiér bol vedomý počínania svojej spolupracovníčky," poznamenal ruský denník Kommersant. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

noviny.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie správy