Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Špióni sledovali manželku premiéra, vybavila to táto žena
Zdielať na

Špióni sledovali manželku premiéra, vybavila to táto žena

PRAHA / Polícia viní bývalého šéfa Vojenského spravodajstva Ondreja Páleníka, jeho nástupcu Milana Kovandu a ďalšieho spravodajcu zo sledovania premiérovej ženy, ktoré si údajne objednala šéfka kabinetu Petra Nečasa Jana Nagyová. Povedal to obhajca Páleníka Tomáš Sokol.

Obvinili sedem ľudí

Policajti Páleníka obvinili zo zneužitia právomocí, muž vinu odmieta. Sledovanie premiérovej manželky nie je ale jediné, čo polícia Jane Nagyovej vytýka. Podľa informácií MF DNES ju spája i s lobistom Ivom Rittigom a rebelmi ODS Petrom Tluchořom a Marekom Šnajdrom.

Nečas už v januári priznal, že s manželkou žijú oddelene. V utorok v tlačovom vyhlásení uviedol, že podal žiadosť o rozvod. Jeho manželka Radka s krokom súhlasí, v starostlivosti jej ostanú dve dcéry. Manželia majú celkovo štyri deti, dvaja synovia sú však už dospelí.

Žalobcovia už tiež spresnili, že v prípade obvinili sedem ľudí. "Keď všetky výsluchy budú ukončené, štátny zástupca bude zvažovať, u ktorých z obvinených uzná dôvod na väzbu," povedal olomoucký vrchný štátny zástupca Ivo Ištvan. Ďalšie detaily polícia zverejní na piatkovej mimoriadnej tlačovej konferencii, uviedol server iDNES.cz.

Zeman bude rokovať

Do riešenia politickej krízy v Česku sa vloží aj prezident Miloš Zeman. Ten sa dnes počas dňa stretne na Pražskom hrade s policajným prezidentom Martinom Červíčkom, premiérom Petrom Nečasom (ODS), šéfom opozičnej ČSSD Bohuslavom Sobotkom, ministrom spravodlivosti Pavlom Blažkom (ODS) a s najvyšším štátnym zástupcom (prokurátorom) Pavlom Zemanom, informoval server Novinky.cz.

V súvislosti s krízou sa naskytá okrem iného aj otázka, či padne Nečasova koaličná vláda. "Prognostik, ktorým ešte stále som, má byť pripravený na všetky eventuality," povedal vo štvrtok v Bratislave český prezident. 

Nečas: Polícia poškodzuje povesť Česka

Nečas v piatok poobede jednoznačne odmietol výzvu ČSSD, aby odstúpil. "Nech čert vezme môj politický osud," rozohňoval sa hneď nato a dodal, že zatknutie súčasného a bývalého veliteľa Vojenského spravodajstva "fatálne poškodilo ČR". 

Vyjadril sa aj ku kauze trojice bývalých rebelantských poslancov ODS, ktorí sa vlani vzdali kresiel v Poslaneckej snemovni a získali za to lukratívne posty vo firmách so štátnou účasťou. Ich krok označil za lojálny voči strane, za klasickú politickú dohodu, ku ktorej dochádza vo sfére politiky veľakrát. "A teraz sú za to kriminalizovaní," vyhlásil.

Bývalý vynikajúci český hokejista Jiří Šlégr sa vzdal poslaneckého mandátu v súvislosti so škandálom, ktorý otriasa tamojšou politickou scénou. "K dnešnému dňu skladám mandát poslanca parlamentu Českej republiky. Nechcem byť pri tom, ako budeme prehliadať veci, ktoré sa dejú," cituje portál tn.cz slová olympijského víťaza, majstra sveta i držiteľa Stanleyho pohára, ktoré povedal priamo na rokovaní snemovne.

Téme sa venuje reportér Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy