Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Situácia v Čechách sa upokojuje. Výstraha platí pre 3 kraje
Zdielať na

Situácia v Čechách sa upokojuje. Výstraha platí pre 3 kraje

PRAHA / Hladiny riek v Čechách väčšinou klesajú, vrátane Labe, ktorá v Ústí nad Labem a Ďěčíne kulminovala na úrovni 10,7 metra v noci na štvrtok. Povodňovú vlnu z Česka teraz čakajú Drážďany, kde by mala rieka kulminovať v najbližších hodinách. Úsekov českých riek na najvyššom povodňovom stupni od stredy ubudlo a extrémne ohrozenie zostáva len na Kamenici v Hřensku.

Škody od 10 do 20 miliárd korún

Ministerstvo financií sa dnes rozhodlo pomôcť ľuďom a firmám, ktoré postihli záplavy. Nebudú musieť vôbec či sčasti platiť daň z príjmu, viac podrobností k tomu zverejnia v najbližšej dobe.

Podľa hasičov povodne zasiahli 700 obcí, z ktorých niektoré už začali s upratovaním a sčítaním škôd. Poisťovne zatiaľ evidujú okolo 10 000 poistných udalostí, podľa predbežného odhadu počet škôd stúpne na 7,5 miliardy korún. Hlavný ekonóm Ery Jan Bureš odhaduje výšku škôd na desať až 20 miliárd korún. Napríklad v Královehradeckom kraji by škody mohli dosiahnuť jeden a pol miliardy korún, myslí si hejtman Ľubomír Franc.

Výstraha platí už len pre 3 kraje

Škody začal evidovať aj Štátny poľnohospodársky intervenčný fond, ktorého regionálne pobočky môžu teraz kontaktovať žiadateľov o dotáciu z radov poľnohospodárov. Kam sa majú s žiadosťou o pomoc obracať starostovia postihnutých obcí, bude uvedené v krízovom manuále, ktorý starostovia dostanú do piatkového večera.

Výstraha pred povodňami teraz platí už len pre Juhočeský, Stredočeský a Ústecký kraj a Prahu. Podľa meteorológov by sa stavy riek nemali vo štvrtok ale príliš meniť, aj keď miestami ich môžu rozkolísať búrky.

Povolená hrádza zaplavila Nové Kopisty

Najviac úsekov na stupni ohrozenia je v severných a južných Čechách. Labe je na stupni ohrozenia v Děčíně, Ústí nad Labem a Mělníku. Ďalej je tento stupeň hlásený na Bíline v Trmicích či Ohři v Lounech, na Blanici, Nežárce, Lužnici, Nové řece či Vltave v Českom Krumlově, Prahe - Chuchli, Vranom a vo Vraňanoch. Tretieho stupňa dosahuje i Cidlina v Sánech.

Práve na Labe bola v posledných hodinách situácia najdramatickejšia. Jeho hladina v stredných i severných Čechách už ale klesá. Vďaka tomu sa znížilo riziko pretrhnutia hrádze, ktorá chráni mělnické časti Pšovka a Mlazice, naproti tomu u Terezína na Litoměřicku v noci na dnes povolila provizórna hrádza a voda zaplavila Nové Kopisty. Voda tam pritiekla z dvoch strán, v niekoľkých domoch je až meter vody.

Tisíce ľudí ďalej zostávajú i bez elektriny a plynu, najhoršia situácia je v Ústeckom kraji. Naopak v Prahe a v stredných Čechách sa zvoľna zlepšuje.

Povodňové spravodajstvo na jednom mieste. ONLINE TU.

ISIFA/MAFRA/PETER TOPIČ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy