Skoro jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Najväčšie telesné potešenia: Sex a jedlo
Zdielať na

Najväčšie telesné potešenia: Sex a jedlo

Radosť zo sexu a z dobrého jedla sú pre väčšinu ľudí dve najväčšie telesné potešenia. Pravdou je, že potravu aj sex potrebuje každé zviera, ale iba človek si ich zrejme dokáže naozaj vychutnať.

UPOZORNENIE! Článok nie je vhodný pre maloletých a mladistvých čitateľov

Pud sebazáchovy a pud sexuálny sa podľa českého sexuológa Radima Uzla u človeka preplietajú a majú veľa spoločných rysov. Vynaliezavého človeka častokrát napadne, že jedno môže do značnej miery nahradiť druhým.

Potravinový orgazmus - spomienka na detstvo

Sladký pocit potravinového orgazmu sa u ľudí zrejme vyvinul už pri saní materského mlieka z pŕs. Potrebu jesť si spojili so sexuálnym pocitom slasti: živočíšnym teplom, dráždením úst, pier a jazyka, pachom blízkosti iného ľudského tela, jeho cmúľaním a olizovaním. Bozkávanie a orálne praktiky sú tak iba prirodzeným zavŕšením tohto úzkeho spojenia potravy a sexu.

Jedlo a sex spája agresia

Ešte niečo majú jedlo a sexualita spoločné. Obidva tieto pôžitky si vyžadujú od človeka určitý prvok agresie. Väčšina ľudí, teda všežravcov, musí totiž usmrtiť inú bytosť, pokiaľ sa chce nasýtiť. Robia to buď sami pri love alebo to za nich obstarajú mäsiari. Výnimku predstavujú iba vegetariáni či vegáni. Pri jedle rovnako ako v hneve vyceruje človek občas tiež zuby, pri súloži sa milujúci partneri niekedy dokonca aj kúšu. Najďalej v tomto rituále zašli pravdepodobne kresťania, keď víno pijú ako krv.

Jedlo a sex sú všade

Motívy jedla a sexu sprevádzajú človeka od kolísky až po hrob. Väčšina rozprávok má okrem sexuálnych motívov (bozk princa, Karkulka a vlk) taktiež výrazný potravinový motív (Hrnček var, Otesánek). Všetky významnejšie udalosti v ľudskom živote, od krstín cez promócie, svadbu až po pohreb, sa slávia hostinou. Jedlom býva zvyčajne ukončený napríklad aj podpis obchodnej zmluvy. Taktiež miliónové úplatky sa často odovzdávajú práve pri večeri v reštaurácii.

Nástroje mocných

Sexuálne a potravinové tabu slúžili ruka v ruke všetkým autoritatívnym vládam a režimom k ovládaniu podriadených. Určovali ľuďom, čo majú kedy jesť a v akom množstve, prípadne im to, naopak, pod hrozbou prísneho trestu zakazovali. Rovnakým spôsobom sa snažili regulovať aj ľudskú sexualitu. Ale nemusí ísť iba o vlády. Taktiež mnohé ženy uplatňujú v manželstve potravinový teror. Buď nevaria vôbec alebo len neobľúbené jedlá, naschvál a za trest.

Pokrm ako afrodiziakum

Existuje ešte jedna súvislosť medzi jedlom a sexualitou. Ľudia odjakživa skúmajú účinok rôznych pokrmov, ktoré slúžia k povzbudeniu erotického naladenia. Spomeňte si iba, koľko existuje erotických kuchárskych kníh. V poslednej dobe sa väčšina výskumov zhoduje na tom, že najväčším afrodiziakom je kaviár a šampanské. Nie, že by nejak úžasne účinkovali na pohlavné orgány, pôsobia hlavne na mozog. Takéto pohostenie je totiž drahé a značné finačné náklady na jeho zabezpečenie signalizujú, že hostiteľ na to zrejme má peniaze.

Ženy oceňujú atraktívnosť partnera väčšinou podľa dvoch kritérii: zdravie a prístup k zdrojom. Zdravotný stav sa dá zhruba odhadnúť, svedčiť o ňom môžu napríklad svaly z posilňovne. Prístup k zdrojom zase dokumentuje pozvanie na drahú večeru. Jednoducho, prílišná šetrnosť sa nemusí vyplatiť.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články