Polojasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Američania pošlú manželský pár na cestu okolo Marsu
Zdielať na

Američania pošlú manželský pár na cestu okolo Marsu

WASHINGTON / Predstavitelia spoločnosti Inspiration Mars Foundation predstavili v stredu pripravovaný projekt, v rámci ktorého chcú v roku 2018 vyslať staršieho muža a ženu, najlepšie manželov, na 501-dňovú misiu k Marsu.

Za projektom prvý vesmírny turista 

Za projektom stojí americký multimilionár Dennis Tito, ktorý sa preslávil predovšetkým ako prvý vesmírny turista, keď v roku 2001 strávil osem dní na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Tito uviedol, že uhradí prvotné výdavky na vývoj nevyhnutných technológií.

Celý projekt bude pritom stáť minimálne jednu miliardu amerických dolárov (v prepočte približne 763 miliónov eur). Vhodný termín na štart misie bude od 5. januára 2018, ďalšia príležitosť potom bude až v roku 2031. Let k Marsu by mal trvať 228 dní, pričom loď planétu iba bez pristátia obletí, čím sa výrazne znížia celkové náklady. Let späť na Zem by mal potom trvať 273 dní.

Chcú starší manželský pár

Posádku lode budú tvoriť dve osoby, pričom projektanti misie by chceli, aby to bol starší manželský pár, ktorý spolu zvládne taký dlhý let v úplnej izolácii. Samotná loď bude obsahovať len tie najnevyhnutnejšie veci a posádka bude mať k dispozícii iba 17 metrov kubických priestoru a 1360 kilogramov dehydrovanej stravy.

Väčšinu času strávia astronauti udržiavaním prostredia, vedeckými experimentmi a komunikáciou so Zemou. "Len čo vesmírna loď odštartuje, už nebude cesty späť. Ak sa niečo pokazí, tak sa už nevrátia," uviedol Taber MacCallum, ktorý má na starosti technickú stránku projektu.

Sonda Curiosity zahrá aj skladbu

Od prvej nahrávky ľudského hlasu z povrchu Mesiaca prešli dlhé desaťročia. Vedci z amerického NASA sa preto pokúsili o napodobnenie tejto jedinečnej chvíle. Podarilo sa. Cez sondu Curiosity odvysielali späť na Zem ľudský hlas.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Ruskí kozmonauti by mohli dosiahnuť planétu Mars okolo roku 2020 alebo o päť rokov neskôr.

wikipedia.org

Súvisiace články