Jasno
15°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Fanúšikovia chcú mesiac Pluta pomenovať po planéte zo Star Treku
Zdielať na

Fanúšikovia chcú mesiac Pluta pomenovať po planéte zo Star Treku

SVET / Kanadský herec William Shatner vedie spolu s fanúšikmi seriálu a filmov Star Trek kampaň za pomenovanie jedného z novoobjavených mesiacov Pluta po domovskej planéte pána Spocka. Ten pochádzal z planéty Vulcan a jeho pôvodným predstaviteľom bol herec Leonard Nimoy, pričom v novej filmovej sérii ho stvárňuje Zachary Quinto.

Pomôžte nájsť mená

Shatner, ktorý si v pôvodnom seriáli a snímkach zahral kapitána Jamesa T. Kirka, tento názov navrhol v reakcii na výzvu vedcov, aby im verejnosť pomohla nájsť mená pre dva novoobjavené mesiace trpasličej planéty.

Vulcan je jedným z 21 názvov, za ktoré môžu ľudia na webstránke www.plutorocks.com hlasovať v ankete organizovanej americkým inštitútom SETI, ktorého tím astronómov mesiace objavil. Aktuálne je Vulcan na čele rebríčka s viac ako 120-tisíc hlasmi z celkového počtu 361 265. Hlasovanie sa skončí 25. februára, no o názvoch definitívne rozhodne až Medzinárodná astronomická únia (IAU).

Vulcan je dobré meno

"Dúfajme, že si IAU bude myslieť, že Vulcan je dobré meno," napísal Shatner na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter. Mesiace s priemermi 24 až 32 kilometrov majú zatiaľ názvy P4 a P5. Prvý z nich objavili v roku 2011, druhý o rok neskôr. Dovtedy boli známe tri mesiace Pluta - Cháron, Nix a Hydra.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články