Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Žiadny meteorit! Americká provokácia, tvrdí politik Žirinovsky
Zdielať na

Žiadny meteorit! Americká provokácia, tvrdí politik Žirinovsky

MOSKVA / Ruský poslanec Vladimir Žirinovský odmietol oficiálne tvrdenia, že za piatkové udalosti na Urale je zodpovedný pád meteoritu. Podľa kontroverzného politika je totiž za všetkým americká provokácia prostredníctvom skúšky ich novej zbrane.

Provokácia proti Rusku

Líder Liberálno-demokratickej strany tvrdí, že Washington ústami nového ministra zahraničných vecí Johna Kerryho chcel o tom vopred Moskvu informovať, jeho ruský rezortný kolega Sergej Lavrov však nebol v dosahu, píše portál ruskej spravodajskej agentúry RIA Novosti. Žirinovského vyjadrenia prebrali mnohé americké portály.

"To nepadali meteority, to Američania testovali nové zbrane. Z vesmíru nič nepadá len tak. Ak sa tak stane, môžu za to ľudia, štváči, provokatéri," povedal ešte v piatok Žirinovský. "Kerry hľadal Lavrova a ten bol na cestách, Chcel ho varovať pred provokáciou proti Rusku," dodal neúspešný uchádzač o prezidentský post v reakcii na piatkové udalosti nad Čeľabinskou oblasťou.

Úrady potvrdili, že do atmosféry vletel meteorit, ktorý v nej následne zhorel. Jeho úlomky spôsobili zranenia viac ako 1200 ľuďom a poškodili tisíce budov. Snahy nájsť konkrétne časti desaťtonového vesmírneho telesa zostali neúspešné. Oslnivé žiarenie na oblohe, veľká dymová stopa a hluk spôsobili u obyvateľov paniku.

Zranených 1 200 ľudí

Ruské úrady ukončili pátranie po úlomkoch meteoritu, ktorý v piatok vybuchol nad Čeľabinskou oblasťou. Skupina šiestich potápačov, ktorá v sobotu prehľadávala zamrznuté jazero Čebarkuľ neďaleko Čeľabinsku, ukončila svoju činnosť. V jeho vodách totiž nič nenašli a úrady preto predpokladajú, že diera s priemerom osem metrov nebola spôsobená časťami vesmírneho telesa.

Jeho úlomky, na ktoré sa rozlomilo počas preletu atmosférou, spôsobili zranenia viac ako 1 200 ľuďom a poškodili tisíce budov. Úrady sa snažili nájsť konkrétne časti 10-tonového vesmírneho telesa, no stále sa žiadne nepodarilo objaviť. A to aj napriek piatkovému nasadeniu 20-tisíc ľudí a troch lietadiel po celej oblasti, ktorú sužujú mrazy.

Americkí vedci odhadli energiu, ktorá sa v piatok nad Ruskom uvoľnila, na 30-krát silnejšiu ako výbuch atómovej bomby zhodenej Američanmi na japonské mesto Hirošima v roku 1945.

Obyvatelia juhoruských regiónov v piatok ráno s panikou reagovali na oslnivé žiarenie na oblohe a hluk, čo podľa úradov spôsobil meteorit vybuchujúci v atmosfére. Padajúci objekt sprevádzaný oslňujúcim zábleskom zachytili viacerí svedkovia na video. Objekt zanechal na oblohe viditeľnú dymovú stopu.

1908: výbuch asteroidu v Tungujskej oblasti

Piatková udalosť pripomenula incident v ruskej Tunguskej oblasti v Krasnojarskom kraji spred viac ako sto rokov. Výbuch asteroidu niekoľko kilometrov nad zemských povrchom je zrejme najdôveryhodnejšou teóriou o tom, čo sa v roku 1908 v sibírskej tajge stalo.

Podľa nej teleso s priemerom asi 50 metrov explodovalo v zemskej atmosfére, pričom jeho výbuch mal byť tisíckrát silnejší ako výbuch atómovej bomby zhodenej na Hirošimu. Explóziu bolo vtedy počuť do vzdialenosti stoviek kilometrov a tlaková vlna polámala desiatky miliónov stromov na území približne 2000 kilometrov štvorcových.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy