Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Po nálete meteoritu na Ural 1 200 ľudí zranených, potápači hľadajú úlomky
Zdielať na

Po nálete meteoritu na Ural 1 200 ľudí zranených, potápači hľadajú úlomky

ČELJABINSK / Počet zranených v dôsledku piatkového dopadu meteoritov v oblasti Uralu sa podľa najnovších správ ruských úradov zvýšil na 1 200. Väčšina utrpela rezné rany, keď silná tlaková vlna rozbila okná v širokom okolí.

Najhoršie je na tom žena, ktorá si zlomila chrbticu. Agentúra ITAR-TASS informovala, že v sobotu ju lekári vo vážnom stave letecky previezli do Moskvy.

Tlaková vlna poškodila stovky budov

Škody sú zjavné vo viac ako 100-kilometrovom okruhu okolo jazera Čebarkul, ktoré leží asi 70 kilometrov západne od Čeljabinska. Práve pri tomto jazere bol objavený kráter vytvorený zrejme dopadom najväčšieho meteoritu.

Tlaková vlna po náraze vesmírneho telesa poškodila okná stovky budov. V dvadsaťstupňových mrazoch, ktoré na Urale panujú, to predstavuje vážny problém. Preto sa úrady zamerajú na urgentnú výmenu okien.

Škody odstraňuje viac ako 24 000 ľudí

Do oblasti boli vyslané opravárske čaty z iných častí Ruska a minister pre mimoriadne situácie Vladimír Pučkov sľúbil, že predovšetkým poškodené školy a materské školy, budú do pondelka funkčné. Do odstraňovania následkov prírodnej pohromy bolo podľa gubernátora Čeljabinskej oblasti nasadených viac ako 24 000 ľudí.

"Boh nám dal možno znamenie, aby sa ľudia len nepachtili s pozemskými starosťami, ale občas taktiež vzhliadli k nebesám," usúdil pop Sergej  z dediny. Čebarkul

Počet obyvateľov, ktorým meteority nejakým spôsobom poškodili obydlie, sa odhaduje na 100 000 a materiálne škody sa vraj pohybujú okolo miliardy rubľov (takmer 25 miliónov eur).

Ruské úprady súčasne organizujú ďalšie pátranie po úlomkoch meteoritov. Tie podľa odborníkov vznikli potom, čo do zemskej atmosféry rýchlosťou 72 000 kilometrov za hodinu prenikol meteorit, ktorého hmotnosť sa odhaduje na desať ton a vo výške 30 až 50 kilometrov nad zemou explodoval.

Bohatý meteorický dážď podľa agentúry ITAR-TASS zasiahol okrem Čeljabinskej oblasti aj ďalšie štyri ruské regióny. Ťumenskú, Sverdlovskú, Kurganskú oblasť a taktiež Baškortostan.

Potápači prehľadávajú jazero

Skupina šiestich potápačov v sobotu prehľadáva zamrznuté jazero v Čeľabinskej oblasti, do ktorej v piatok dopadol meteorit. Jeho úlomky, na ktoré sa teleso rozlomilo počas preletu atmosférou, spôsobili zranenia viac ako 1 200 ľuďom.

Úrady sa teraz snažia nájsť konkrétne časti desaťtonového vesmírneho telesa a zamerali sa preto na jazero Čebarkul. Ako v sobotu potvrdilo ruské ministerstvo pre výnimočné situácie, zatiaľ sa nepodarilo objaviť žiadne hmatateľné úlomky meteoritu a to aj napriek piatkovému nasadeniu 20-tisíc ľudí a troch lietadiel po celej oblasti.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy