Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
O vesmírny chlp! V piatok minul Zem asteroid 2012 DA14
Zdielať na

O vesmírny chlp! V piatok minul Zem asteroid 2012 DA14

SVET / Zaujímavá zhoda okolností? Po záberoch z Ruska, kam do Čeľjabinskej oblasti dopadla spŕška meteoritov a spôsobila chaos, stovky zranených a veľký tresk, znie až hrozivo informácia, že práve v piatok po ôsmej večer SEČ preletel okolo Zeme asteroid.

Ohrození nie sú ani kozmonauti

Jeho meno je 2012 DA14. Ako píše server space.com, tento na vesmírne pomery drobček mal priemer 45 metrov a hmotnosť 130 tisíc ton. No ak by sa stretol s našou Zemou, zničil by bez problémov aj väčšie mesto. To sa nestalo. Aj tak však bol k Zemi až nebezpečne blízko. Napríklad náš Mesiac je dvanásťkrát vzdialenejší od Zeme, ako bude tento asteroid.

"Neboli ohrození ani kozmonauti na medzinárodnej vesmírnej stanici... Tým, že bol blízko, zdalo sa nám to ako rýchly pohyb," komentoval Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV. Neovplyvnil ani príliv, ani odliv či počasie.

Ročne preletí okolo Zeme 900 asteroidov

Vysoko stúpal smerom hore až k veľkému vozu. Dráha sa mu však blízkym preletom okolo Zeme zmenila, preto je v budúcnosti možný náraz. Jediná hrozba by nám mohla hroziť pri tých objektoch, ktoré k nám budú letieť od Slnka. Tie totiž satelity zachytia na poslednú chvíľu. Ročne však okolo nás preletí viac ako 900 asteroidov...

Večerný prelet sledovali aj astronómovia na celom svete. Jeho skúmanie má význam napríklad pre prepočet dráhy letu, alebo splnenie niektorých tajných snov o letoch do vesmíru.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

space.com

Súvisiace články