Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Asteroid 2012 DA14 našu Zem minie. Iné už možno nie
Zdielať na

Asteroid 2012 DA14 našu Zem minie. Iné už možno nie

BRATISLAVA / Podľa astronómov nás v piatok čaká pokojná noc. A to je dôležité - znamená to totiž, že hrozivá predpoveď o asteroide, ktorý by mohol zasiahnuť našu planétu, sa nenaplní.

Nie je to žiaden "drobček"

Určite však bude k našej planéte rekordne blízko. Priblíži sa na takmer 28 000 kilometrov. A nie je to žiaden "drobček." Asteroid 2012 DA14 má priemer 45 metrov a hmotnosť okolo 130 000 ton. Keby sa zmenila dráha tohto veľkého kolosu smerom k našej Zemi, jeho rýchlosť a sila by sa postarali o pekne veľký odkaz.

V arizonskej púšti podobný asteroid vytvoril jamu s priemerom viac ako 1 kilometer. "V roku 1908 na sibírskou tajgou vybuchlo teleso krehkejšieho materiálu s podobnými rozmermi a spôsobilo deštrukciu lesa v okruhu 40 kilometrov," potvrdil astronóm UK Juraj Tóth. 

Vyhne sa aj satelitom

To, že by sa asteroid mohol dostať bližšie ako na odhadovaných takmer 28 000 kilometrov, nám však v žiadnom prípade nehrozí. Vyhnúť by sa mal aj satelitom alebo geostacionárnym staniciam.

Vesmírny objekt takýchto rozmerov však ešte nikdy nebol tak blízko k našej Zemi. Vychutnať si ho budeme môcť v piatok o  20-tej hodine a 39 minúte SEČ. Spoznáte ho ako hviezdu, ktorá sa medzi ostatnými hýbe. "Nie voľným okom. Ak majú ľudia doma amatérsky ďalekohľad, tak bude v dosahu amatérskych prístrojov," doplnil Tóth.

Podobné televízne nebo  má zatiaľ naplánovanú niekoľkoročnú prestávku. "Apofis, u ktorého sa vyrátalo tesné priblíženie v rokoch 2029 a 2036," potvrdil astronóm UK Jiří Šihla. Astronómovia však stále objavujú nové asteroidy. Napokon aj ten, čo budeme môcť vidieť v piatok, zaregistrovali iba pred rokom v Španielsku.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články