Jasno
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Asteroid DA14 sa trafí medzi satelity a Zem...
Zdielať na

Asteroid DA14 sa trafí medzi satelity a Zem...

Tieto správy už môžu liezť poriadne na nervy! Asteroid DA14 však skutočne len tesne minie Zem. A to už o niekoľko dní, informuje spravodajská stanica ABC News. Všetko sa to odohrá 15. februára. Čiže na budúci týždeň...

Jednoducho tesnotka...

2012 Asteroid DA14. To je označenie telesa, ktoré objavili španielski vedci. A prvé číslo označuje rok. Hoci astronómovia našli asteroid len pred niekoľkými mesiacmi, dnes už vedia, že nie je dôvod na paniku.

DA14 má síce 45 metrov a preletí v rekordnej malej vzdialenosti od Zeme. Zjednodušene povedané, trafí sa medzi telekomunikačné či vojenské satelity a atmosféru. Čiže vo výške asi 27 tisíc kilometrov.

NASA totiž presne vyrátala trajektóriu asteroidu. "Vláda od nás žiada, aby sme počítali trajektóriu veľmi presne," upokojuje bývalý astronaut Edward T. Lu. 

Asteroid? Vážny problém

Zničenie planéty telesom z vesmíru však nemusí byť len fantáziou filmárov. Seriózne sa tomu venuje aj americká vláda. "Vláda od nás chce, aby sme včas našli asteroidy dostatočne veľké na to, aby boli schopné vyhladiť planétu," povedal pre ABC News LU.

"My však chceme nájsť aj tie, ktoré by mohli zničiť mesto veľkosti New Yorku alebo Houstonu," dodal bývalý astronaut.

Na budúci týždeň však nič podobné, našťastie, nehrozí. Pozrite si predpokladanú dráhu asteroidu DA14 z dielne NASA.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

NASA

Súvisiace články