Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Okolo Zeme preletí asteroid. Bude bližšie ako niektoré satelity
Zdielať na

Okolo Zeme preletí asteroid. Bude bližšie ako niektoré satelity

LOS ANGELES / Už o pár dní preletí okolo našej planéty 45-metrový asteroid. Bude k Zemi dokonca bližšie ako niektoré satelity. Vedci z NASA v piatok zvolali mimoriadnu tlačovú konferenciu, na ktorej ľudí uistili, že im nič nehrozí. Spolupracuje s nimi aj šikovná odborníčka zo Slovenska, s ktorou urobil americký štáb TV JOJ rozhovor.

Dnes ráno vedci potvrdili informáciu, že tento asteorid neohrozí našu planétu v najbližších 50 rokoch. Ešte včera to ale bolo inak. Hovorí slovenská astronómka v USA Jana Pittichová Chesley: "Už ani jedna k miliónu nie je pravdepodobnosť, že by mohol padnúť na zem budúcich päťdesiat rokov." Blízkozemný asteroid DA14 sa pohybuje rýchlosťou 7,8 kilometra za sekundu. Vzdialený od nás bude len 27 tisíc kilometrov.

Vedci sú si istí

Vedec z NASA: "Teleso máme podrobne preskúmané. Presne poznáme jeho dráhu letu. Nemôže zachytiť Zem." Vedci tak budú mať jedinečnú príležitosť na získanie nových poznatkov. Jana Pittichová Chesley: "V našom ľudskom živote máme možnosť vidieť takýto veľký asteroid iba dva razy."

Podobne veľký meteorit dopadol na Zem začiatkom 20. storočia. Na Sibíri vtedy zničili vyše tisíc metrov štvorcových. I napriek tomu a desiatkam kastrofických filmov sa ľudia neboja. Jeden z Američanov: "Počul som o ňom, ale nemám veľké obavy."

V obývačke ho nečakajte...

Asteroid, ktorý vzrušil vedcov po celom svete, rotuje na obežnej dráhe a je to v podstate veľká skala. Tie, ktoré dopadnú na Zem, sa volajú meteority. Zväčša nie sú väčšie ako bežný kameň. To, že by vám vesmírne teleso padlo do obývačky, je málo pravdepodobné. Meteority väčšinou skončia v neobývanej oblasti, na púšti alebo v oceáne.

Téme sa venuje reportér Maroš Kočan. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Planéta_Zem_asteroid

ISIFA

Súvisiace články