Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Tento prístroj určuje DNA, pomáha aj polícii
Zdielať na

Tento prístroj určuje DNA, pomáha aj polícii

BRATISLAVA / Pomáhajú zistiť identitu mŕtvych, rovnako dokážu odhaliť skutočného páchateľa. Zanechávajú ich zlodeji, aj vrahovia. Sú to biologické stopy, ktorých súčasťou je DNA. V kriminalistike majú nenahraditeľné miesto, ako kedysi odtlačky prstov.

DNA pomáha pri vyšetrovaní

Analýzu DNA čaká veľká budúcnosť! Moderné techniky dokážu zo stopy páchateľa na mieste činu stanoviť približný opis zločinca - pravdepodobnú farbu očí, vlasov, pokožky a iné znaky, ktoré môžu podstatne zúžiť okruh podozrivých.

Ešte predtým, než sa ale začne samotná analýza vzorky DNA, musí sa najskôr získať biologický materiál. Ten sa najčastejšie získava z ústnej dutiny Je to takzvaný bukálny ster. Podstúpila ho napríklad aj matka nezvestnej Daniely Hertlovej, ktorá márne 8 mesiacov pátra po svojej dcére. Zo vzorky sa následne zmnožením vyberie 15 pravidelne opakujúcich sa úsekov DNA, ktoré sú jedinečné pre každého človeka. "Potrebujete najskôr odizolovať DNA, lebo z tej sa to robí," objasnil genetik Zdeno Červenák.  

Takto pracuje genetický analyzátor

Okrem slín sa dá získať DNA aj z vlasu, kože, ojedinele z krvi.  Ak je mŕtvola v značnom hnilobnom rozklade, vzorka sa získava z kostí. Podobne ju kriminalisti odobrali aj v prípade torza rozsekanej ženy z Dunaja. Všetky odobraté vzorky idú do genetického analyzátora a vyhodnotenie jednej vzorky trvá asi pol hodinu.

"Slúži na separáciu úsekov. Rozdelí ich veľkostne, čo je jeden dôležitý faktor." Prístroj rovnako farebne rozdelí úseky podľa toho, v ktorej časti špirály sa DNA analyzuje. Tento prístroj umožňuje analyzovať 48 vzoriek naraz. Omyl môže nastať, ak sa čo i len vymení poradie analyzovaných DNA.

Môžeme mať rovnakú DNA?

Štatisticky sa dá tiež vyjadriť pravdepodobnosť, že dvaja ľudia budú mať rovnakú DNA. Je to jedna ku desať na sedemnástu. "Systém je nastavený tak, že tá pravdepodobnosť je extrémne nízka," povedal Červenák. Výsledkom skúmania vzorky je takzvaný profil DNA. Je to určitý matematický vzorec. Akoby 15 rozličných tiketov s vlastnými číselnými kódmi. Takéto profily sa navzájom porovnávajú, či nepochádzajú od jedného človeka alebo od príbuzných. Viac o genetickom analyzátore nájdete v nasledujúcom videu.

Súvisiace články