Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Za to, že fajčíme, pijeme a drogujeme, môžu neandertálci
Zdielať na

Za to, že fajčíme, pijeme a drogujeme, môžu neandertálci

LONDÝN / Vedeli ste ,že za to, že dnes ľudia fajčia, pijú, drogujú a prejedajú sa, môžu neandertálci? Presnejšie ich gény, ktoré sme mohli zdediť. Aj takto sa dajú chápať výsledky výskumov amerických vedcov. Gény neandertálcov z praveku sa v našom genetickom kóde vraj zachovali až dodnes. Preukázať, že pochádzajú práve od neandertálcov však nie je také jednoduché, ani pomocou tých najdokonalejších testov.

Prapredkom nie je

O tom, že by neandertálsky človek fajčil cigarety podobné tým našim síce dôkazy nie sú, no celkom zaručene mal podľa amerických genetikov výrazné sklony k fajčeniu a aj k ďalším závislostiam.

Čo sa prejavovalo chorobami ako cukrovka, cirhóza či Crownova choroba. Čiže sa prejedali, pili a fajčili. Podľa vedeckých výpočtov súčasní ľudia, ktorí zdedili neandertálske gény, majú minimálne o 25 percent vyššie riziko nadváhy, cirhózy či tráviacich porúch. Ako sa ale dostali k nám, ak sa všeobecne Neandertálec nepovažuje za priameho prapredka dnešného človeka? 

Prababička neodolala neandertálcovi

"V 90. rokoch sa geneticky preukázalo, že neandertálec nie je našim priamym predkom," tvrdí Doc. RNDr. Ľudevít Kádaši, DrSc. Neandertálec je teda vedľajšia vetva, ktorá neskôr vyhynula. No najmenej 30-tisíc rokov žila v priamej blízkosti nášho predka Homo sapiens. Vedci predpokladajú, že i keď k hromadnému zmiešaniu krvi nedošlo, predsa len tu a tam homo sapiens nepohrdol milostné hry s viac sa na opicu podobajúcemu neandertálcovi.

Americkí vedci predpokladajú, že gény neandertálca preniesla skôr naša homo praprababička, ktorá neodolala statnému neandertálcovi, než náš prapradedo. A tak sa po línii pramatiek mali gény dostať až do súčasnosti. Otázne je ale, kto z nás ich má a kto nie.

"Technicky nie je problém prečítať postupnosť genómu," tvrdí Kádaši. Problém je v tom, že síce dokážeme zistiť zhodu s variantmi génov neandertálcov, ale nevieme preukázať, že pochádzajú skutočne od nich, teda že by mali byť našimi prapredkami. Tieto gény mohli vzniknúť mutáciami pod vplyvom prostredia.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy