Skoro jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Významný objav! Vedci skúmajú 3200 rokov starú kostru s rakovinou
Zdielať na

Významný objav! Vedci skúmajú 3200 rokov starú kostru s rakovinou

LONDÝN / Ďalší prelomový nález! Archeológovia objavili 3200 rokov starú kostru muža so šíriacou sa formou rakoviny. Ide o doposiaľ najstarší doložený prípad ochorenia, ktoré je často spájané s moderným spôsobom života.

Unikátny objav

Pozostatky 25 - 35 rokov starého muža našla minulý rok v hrobe v Sudáne na brehu rieky Níl študentka Durhamskej univerzity zo severovýchodného Anglicka. V kostiach bola zistená prítomnosť metastázujúceho karcinómu, ktorý sa z pôvodného miesta výskytu rozšíril do ďalších častí tela. Nie je ale možné zistiť, či bolo toto ochorenie príčinou úmrtia muža. 

"Tento objav by mohol pomôcť pochopiť takmer neznámu históriu ochorenia. Máme len veľmi málo prípadov rakoviny z doby pred prvým tisícročím nášho letopočtu," povedala Michaela Binder, ktorá kostru objavila. Z kostí nie je možné určiť, kde rakovina u muža prepukla.

Čo mohlo spôsobiť rakovinu?

Príčina vzniku rakoviny mohla pochádzať z okolitého prostredia. Napríklad mohla byť spôsobená karcinogénnymi látkami z dymu zo spaľovaného dreva. Ďalej mohla byť príčina genetická alebo ju mohla vyvolať schistosomóza, teda ochorenie, ktoré dodnes spôsobuje rakovinu močového mechúra a pŕs v tejto oblasti Afriky.

Výskumný tím z Durhamskej univerzity a Britského múzea uviedol, že aj keď je rakovina jednou z hlavných príčin úmrtí na svete, až doteraz bola v archeologických nálezoch prakticky neprítomná. Zatiaľ bol na svete potvrdený jediný prípad metastázujúcej rakoviny z doby pred prvým tisícročím pred našim letopočtom u ľudských pozostatkov. U dvoch existuje podozrenie na prítomnosť rakoviny.

Rakovina zabíja

Ročne na celom svete zomrú milóny ľudí na toto onkologické ochorenie. Aj keď o rakovine vieme čoraz viac, ľudia stále neprestávajú fajčiť a nežijú zdravšie. A preto, aj u nás každoročne pribudnú desaťtisíce nových pacientov. Viac si môžete pozrieť v nasledujúcom videu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články