Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Tresty budúcnosti? Myseľ nám uväznia na 1 000 rokov!
Zdielať na

Tresty budúcnosti? Myseľ nám uväznia na 1 000 rokov!

LONDÝN / Odsúdiť zločinca na 1 000 rokov v umelom pekle jedného dňa sa môže stať realitou. Aspoň to tvrdia vedci z Oxfordskej univerzity, ktorí skúmajú kontroverzné technológie, ktoré by mohli predĺžiť ľudský život. Miliardy investované do výskumu môžu znamenať, že ukrutní zločinci budú udržiavaní pri živote na dobu neurčitú. Informoval britský The Daily Telegraph.

Nekonečné väzenie

Nahratie mysle do počítača alebo zdrogovanie. Tím vedcov z Oxfordskej univerzity prišiel s desivou správou. Chcú vynájsť spôsob, akým by mohli trestancom navodiť myšlienku, že za 8 a pol hodiny sedia tisíc rokov v kriminále.

Doktorka Rebecca Roache, ktorá má na starosti tím vedcov zameraných na futuristické technológie, tvrdí, že pomocou medicíny sa bude dať v budúcnosti oklamať myseľ väzňov. 

V rozhovore povedala, že "lieky by mohli slúžiť k narušeniu mysle trestancov. Budú mať pocit, že čas ubieha pomalšie. Existuje celý rad psychoaktívnych liekov, ktoré skresľujú zmysel pre čas, takže si dokážete predstaviť liek, ktorá vytvorí domnienku, že si väzeň odpykáva 1 000 rokov odňatia slobody." 

Smiešne nedostatočných 30 rokov

"Niektoré zločiny sú také zlé, že vyžadujú veľmi dlhú dobu trestu a množstvo väzňov sa mu chce vyhnúť smrťou," uviedla pre The Daily Telegraph doktorka Rebecca Roache. 

Tridsať rokov vo väzení je v súčasnej dobe najvážnejším trestom v právnom systéme Spojeného kráľovstva. "Pre mňa sú otázky týkajúce sa tejto technológie zaujímavé. Nútia nás prehodnotiť pravdivosť o výške trestu. Keď sa sami seba opýtame, či je nehumánne pôsobiť na niečiu myseľ, musíme sa uistiť, či to nie je len neznalosť, ktorá straší každého z nás," dodala doktorka a zdôraznila, že za kruté vraždy je aj 30 rokov trestu väzenia smiešne nedostatočných. 

23-ročný trest za dvojnásobnú vraždu

Pred rokom otriasla Slovenskom dvojnásobná brutálna vražda. Starší manželia prišli o život pre obyčajný susedský spor. Vrahom je ich sused, s ktorým sa hádali o prístupovú cestu. Celý článok si prečítajte TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy