Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
FOTO. Curiosity zachytila zatmenie Slnka na Marse!
Zdielať na

FOTO. Curiosity zachytila zatmenie Slnka na Marse!

WASHINGTON / Curiosity obdarovala vedcov v NASA setom ďalších zaujímavých fotografií. Na Marse totiž v polovici augusta došlo k čiastočnému zatmeniu Slnka jedným z dvoch mesiacov Marsu - Fobos. Keby bol však Fobos o niečo väčší alebo bližší k Marsu, zatmenie by bolo úplné. Fobos sa však k planéte, ktorú obieha, aj tak približuje...

Zatmenie Slnka mesiacom Marsu

Skvelé načasovanie počas dňa, dobrá pozícia roveru Curiosity a set troch obrázkov nasnímaných s trojsekundovými intervalmi je na svete. Na Marse totiž došlo k čiastočnému zatmeniu Slnka jedným z dvoch mesiacov - Fobosom. Curiosity udalosť dokázal odfotografovať vďaka kamery Mast Camera s telefotošošovkami. K zatmeniu došlo presne v 369. marťanský deň pobytu Curiosity.

Informácie, ktoré tak vedcom poskytol, len spresňujú orbitu väčšieho mesiaca Marsu, Fobos bol totiž podľa NASA dva až tri kilometre bližšie k Slnku, než sa pôvodne predpokladalo, že sa bude nachádzať.

Zrazí sa Fobos s Marsom?

Fobos tým väčším z dvoch mesiacov Marsu, menším je Deimos. Jeho priemer je 22,2 km a obežná doba okolo Marsu 7,39 hodín - planétu obieha rýchlejšie, než sa sama otáča, čo spôsobuje spomaľovanie obehu a znižovanie vzdialenosti od povrchu červenej planéty.

Vedci práve preto predpokladajú, že sa tak za 50 mil. rokov Fobos k Marsu priblíži natoľko, že buď doňho narazí, alebo mesiac roztrhá gravitačné pole Marsu. Momentálna vzdialenosť Marsu by mala byť okolo 9 380 km.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články