Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Novinka na obežnej dráhe. Kozmonauti pestujú vo vesmíre zeleninu
Zdielať na

Novinka na obežnej dráhe. Kozmonauti pestujú vo vesmíre zeleninu

WASHINGTON / Na Medzinárodnej vesmírnej stanici mali hostinu. Kozmonauti si pochutili na potrave, ktorú si sami dopestovali vo vesmíre. Priamo vo vnútri stanice.

Na vesmírnej stanici majú futuristické parenisko. Je to špeciálne zariadenie, v ktorom svietia modré, zelené a červené diódy. Napodobňujú prirodzené osvetlenie, ktoré rastliny potrebujú pre svoj rast.

Pestovanie šalátu

Astronauti si vyskúšali vypestovať šalát siaty dlholistý, známy aj ako rímsky. Je to červená zelenina, ktorú pestovali už Rimania pred začiatkom nášho letopočtu. Šalát je zdravý a bohatý na antioxidanty.

Na Medzinárodnej vesmírnej stanici ho kozmonauti vypestovali zo semienok, ktoré zasadili 8. júla. Na stanici ale strávili 15 mesiacov.

TV JOJ/NASA

Expertíza

Pokusy s pestovaním majú už astronauti za sebou. Minulý rok tiež dopestovali šalát, no museli ho poslať na Zem na expertízu.

TV JOJ/NASA

Tentokrát si zo svojej úrody môžu aj dopriať. Ale len polovicu, pretože tú druhú opäť musia poslať na Zem.

Výpravy na Mars

Pestovanie zeleniny má význam pri výpravách na Mars. Posádkam ISS padne dobre, keď po niekoľkých mesiacoch trvanlivých potravín budú môcť zjesť aj niečo čerstvé. Dobrý vplyv to má aj na psychiku.

TV JOJ/NASA

Kozmonauti skúšajú pestovať zeleninu na vesmírnej stanici, pozrite si analýzu:

Súvisiace články