Oblačno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
FOTOGALÉRIA. Čiastočné zatmenie Slnka v Austrálii
Zdielať na

FOTOGALÉRIA. Čiastočné zatmenie Slnka v Austrálii

SYDNEY / Obyvatelia Austrálie mohli pozorovať čiastočné zatmenie Slnka. Trvalo v závislosti od miesta pozorovania tri až šesť minút a zakrylo až 95 percent Slnka.

Úkaz známy aj ako "ohnivý prstenec"

Tento vesmírny úkaz známy pod označením "ohnivý prstenec" bol druhým zatmením pozorovateľným v severnej Austrálii za posledných 6 mesiacov. V novembri minulého roka úplné zatmenie Slnka ponorilo do tmy severovýchod Austrálie, čo potešilo nielen astronómov, ale i turistov, ktorí tam prišli z celého sveta.

Najnovšie zatmenie nebolo považované za natoľko vedecky významné či dramatické ako to novembrové, pretože Mesiac je príliš ďaleko od Zeme, a teda sa javí ako príliš malý, aby úplne zakryl Slnko.

Zatmenie videli aj v Tichomorí

Na rozdiel od úplného zatmenia, keď sa deň na chvíľu zmení na noc, čiastočné zatmenie denné svetlo iba utlmí. "Úplné zatmenie je celkovo pôsobivejšie, je emotívnejšie," povedal AP Andrew Jacob, astronóm z observatória v Sydney.

Po Austrálii, kde bolo pozorovateľné v pásme širokom asi 200 kilometrov, sa zatmenie presunulo na východ nad Papuu-Novú Guineu, Šalamúnové ostrovy, malý ostrovný štát Kiribati, ale i Indonéziu, Nový Zéland a krajiny južného Pacifiku.

Všetko o hokejových MS na jednom mieste. Čítajte TU.

SITA

Súvisiace články