Skoro jasno
20°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Hong Kong môže prísť o ružové delfíny, varujú vedci
Zdielať na

Hong Kong môže prísť o ružové delfíny, varujú vedci

HONG KONG / Pokiaľ Hong Kong nepríjmne potrebné kroky proti znečisteniu a ďalším hrozbám, príde o svoje vzácne delfíny indočínske. Vďaka svojej unikátnej farbe sú známe pod menom delfíny ružové.

V roku 2011 78 delfínov

Počet ružových delfínov v hongkongských vodách klesol z odhadovaných 158 kusov v roku 2003 na chabých 78 v roku 2011. A očakáva sa ďalší pokles. Len v najbližších dňoch má byť totiž zverejnená správa za rok 2012, ktorú vydáva hongkongská Spoločnosť pre ochranu delfínov.

"Je na vláde a každom občanovi, aby sa postavil za delfíny. Pokiaľ nezačneme niečo robiť, hrozí nám, že o ne prídeme," uviedol riaditeľ spoločnosti Samuel Hung.

Mláďa uhynulo zrejme kvôli jedom

Pred dvoma týždňami sprievodkyňa spoločnosti Hong Kong Dolphinwatch špecializujúcej sa na pozorovanie týchto cicavcov zahliadla skupinu ružových delfínov, ako pomáha jednej zo samíc držať na hladine telo mŕtveho mláďaťa.

"Sme si na 99 percent istí, že to mláďa uhynulo kvôli jedom v matkinom mlieku, ktoré sa nahromadili zo znečistenej vody," uviedla hovorkyňa spoločnosti Janet Walkerová. Podľa nej išlo o tretí podobný prípad zaznamenaný v apríli 2013.

V delte rieky Ču Ťiang medzi územím Macaa a Hong Kongu prežíva menej než 2 500 delfínov indočínskych. Väčšina z nich sa vyskytuje vo vodách bližšie k čínskej pevnine.

Odborníci uvádzajú, že ich počet značne poklesol v niekoľkých posledných rokoch kvôli nadmernému rybolovu, zvyšujúcej sa námornej doprave, znečisteniu vody a stavebným zmenám na pobreží. V Hong Kongu aktuálne životné prostredie ohrozujú plány na stavbu tretej štartovacej dráhy pre medzinárodné letisko.

Všetko o hokejových MS na jednom mieste. Čítajte TU.

ISIFA

Súvisiace články