Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Človek na ceste k Mars-u? Možno už v roku 2023!
Zdielať na

Človek na ceste k Mars-u? Možno už v roku 2023!

WASHINGTON / Sen sa stane možno o desať rokov skutočnosťou. Presne jedna dekáda delí človeka od života na Marse. Problémom však je dlhodobý pobyt v kozme. Ten totiž môže zapríčiniť rôzne ochorenia. Zmeny zraku alebo nitrolebečný tlak...Medzi výzvy patrí i psychická pohoda posádky, otázka rednutia kostí a úbytku svalovej hmoty, čo môže zmierniť pravidelné cvičenie. K vyriešení všetkých týchto bodov vedci potrebujú najmenej desať rokov.

Chcú zdvojnásobiť rozpočet

V pondelok začala vo Washingtone trojdenná konferencia, na ktorej budú vedci diskutovať o najnovších kozmických plánoch. Prednášok sa zúčastní tiež Buzz Aldrin, druhý muž na Mesiaci.

Záujem o cestu na červenú planétu v posledných mesiacoch oživilo niekoľko projektov, vrátane návrhov na jednosmerný let kvôli úspore financií. Vyslanie ľudí na Mars si podľa prieskumu nevládnej organizácie Explore Mars a spoločnosti Boeing zverejneného v marci Američania prajú. Z viac než tisíc respondentov ich 71 percent odpovedalo, že pristátie astronautov na tejto planéte očakávajú do roku 2033.

Ľudia podľa spomínaného dotazníka taktiež chcú, aby vláda zdvojnásobila rozpočet NASA. Vesmírna agentúra teraz dostáva 0,5 percenta federálneho rozpočtu. Pre porovnanie, v dobe programu Apollo, ktorého cieľom bolo pristátie ľudskej posádky na Mesiaci a jej bezpečný návrat na Zemi, to boli 4 percentá.

Zázraky nie sú potrebné, treba peniaze

Šéf NASA Charles Bolden opakovane prehlásil, že považuje ľudskú misiu na Mars za prioritu. Zámer ale skomplikovala finančná kríza.

"Ak na tom dnes začneme pracovať, je možné pristáť na Marse do 20 rokov," uviedol Scott Hubbard zo Stanfordskej univerzity. "Zázraky nie sú potrebné, nutné sú peniaze a plán, ako vyriešiť technologicko-inženierske výzvy."

Jedným z hlavných problémov je doprava 30 až 40 ton nákladu na Mars, ktorý je podľa rozpočtov nevyhnutný pre prežitie posádky. Riešenie si tiež vyžaduje otázka dostatočných palivových zásob, alebo ich výroba počas letu, aby sa astronauti mohli na Zem vrátiť.

Nutný je jadrový pohon

Pred odletom ľudí bude treba k Marsu vyslať tiež niekoľko robotických misií, ktoré overia funkciu všetkých letových systémov a podporu života. NASA v súčasnej dobe pre projekty v hlbšom vesmíre a k vonkajším planétam slnečnej sústavy vyvíja obrovský raketový nosič Space Launch System (SLS) a pre pilotované lety potom vesmírnu loď Orion. Tu má do kozmu vynášať práve SLS. Očakáva sa, že SLS s Orionom bude s astronautmi štartovať najneskôr v roku 2021.

Podľa Hubbarda je pre cestu na Mars nutné vyvinúť jadrový pohon, pretože takéto motory dokážu plavidlu po celú dobu letu poskytovať neustály ťah, čo by umožnilo prekonať vzdialenosť medzi Zemou a červenou planétou za tri mesiace a rovnako znížilo radiačné riziko pre posádku. Obe planéty sú v závislosti na svojom postavení od seba vzdialené 56 až 400 miliónov kilometrov.

Ďalšími problémami, s ktorými vedci musia počítať, sú radiácia a zdravotné komplikácie v súvislosti s dlhodobým pobytom v kozme. Napríklad viac než polovica kozmonautov pobývajúcich na Mezinárodnej vesmírnej stanici (ISS) sa stretáva so zmenami zraku alebo nitrolebečným tlakom.

Medzi výzvy patrí i psychická pohoda posádky, otázka rednutia kostí a úbytku svalovej hmoty, čo môže zmierniť pravidelné cvičenie. K vyriešení všetkých týchto bodov vedci potrebujú "najmenej desať rokov", dodal Stephen Davison, ktorý v NASA vedie biologický program.

Nedávno vyvolala vlnu záujmu fotografia, ktorú zverejnila stránka NASA. Vyjazdené brázdy po pneumatikách jedného (alebo oboch) z NASA výskumných vozidiel na Marse pripomínajú mužský pohlavný orgán.

Všetko o hokejových MS na jednom mieste. Čítajte TU.

Súvisiace články