Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vesmírne otázky. Baumgartner neskákal z vesmíru
Zdielať na

Vesmírne otázky. Baumgartner neskákal z vesmíru

BRATISLAVA / Kto vlastní mesiac? Skákal Felix Baumgartner skutočne z vesmíru? Prečo ľudia predávajú hviezdy, keď ich nevlastnia? Tu sú odpovede...

Expert na medzinárodné a kozmické právo, profesor Steven Freeland žije v Dánsku, no prednáša na univerzitách po celom svete. NA Slovensku prednášal študentom Paneurópskej vysokej školy o tom, ako vesmír ovplyvňuje náš bežný život.

Hranica vesmíru nie je daná...

Kde sa vlastne nachádza? "Nevieme, aj keď veľa ľudí sa snaží určiť túto hranicu. Prikladáme sa k myšlienke, že je to 100 km nad zemským povrchom. Nie je to 100% potvrdené, ale väčšina krajín to uznáva ako hranicu vesmíru," hovorí profesor Steven Freeland. 

Natíska sa teda otázka, či Felix Baumgartner pri svojom rekordnom zoskoku naozaj skákal z vesmíru. "Nie je to žiadnym zákonom dané, kde vesmír začína a kde končí priestor Zeme. Podľa mňa však Felix neskákal z vesmíru, skočil však z najväčšej výšky než ktokoľvek iný. Je veľmi odvážny, nie je však kozmonaut," tvrdí profesor.

To, že chodíme do Ázie, či do Egypta, jednoducho, že cestujeme po celom svete je normálne. Čoraz viac sa ale hovorí o vesmírnej turistike. "V Holandsku je projekt, kde by chceli poslať ľudí na Mars, ale len jednosmerne. V podstate ide o kolonizáciu tejto planéty," hovorí Steven Freeland.

Cesta na Mars trvá približne 9 - 10 týždňov

Cesta na Mars podľa Freelanda zaberie veľmi veľa času. "Približne 9-10 mesiacov len cesta tam. Nie sme si ale istí, či by to ľudské telo vôbec zvládlo - bezváhový stav, radiáciu a mnohé ďalšie vec. Cestovať do vesmíru sa bude, ale pravdepodobne niekam bližšie, možno na Mesiac. Napriek vyspelým technológiám však vo vesmíre nemôžeme robiť všetko na čo sme na Zemi zvyknutí. Môže sa stať, že strávime veľa času a investujeme veľa peňazí do niečoho, čo nám v ničom nepomôže," dodáva Freeland.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články