Zatiahnuté
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Výlet do vesmíru. SpaceShipTwo vyskúšala raketový motor
Zdielať na

Výlet do vesmíru. SpaceShipTwo vyskúšala raketový motor

WASHINGTON / Vesmírna loď SpaceShipTwo (SS2), s ktorou chce súkromnáspoločnosť Virgin Galactic robiť komerčné výlety mimo zemskú atmosféru, v pondelok po prvýkrát vyskúšala počas letu raketový motor.

Vyhliadkový let za 200 000 dolárov

Stroj pri dlho odkladanom teste na chvíľu prekonal rýchlosť zvuku, ktorú bude potrebovať k vystúpeniu do výšky nad 100 kilometrov. Spoločnosť britského miliardára Richarda Brandsona chce s SS2 poriadať krátke platené "vyhliadkové" lety do výšin, z ktorých môžu na zem pozerať len astronauti.

Už teraz má letenku za 200 000 dolárov objednaných viac ako 500 záujemcov. Medzi nimi sú aj celebrity ako známy britský fyzik Stephen Hawking alebo americký herec Ashton Kutcher.

"Po prvýkrát sme boli schopní preveriť počas letu plne integrované kľúčové komponenty systému. Momentálny nadzvukový úspech otvára cestu k rýchlemu postupu raketových letov tejto vesmírnej lode s veľmi realistickým cieľom úplných vesmírnych letov do konca tohto roku" komentoval podľa televízie BBC čerstvý úspech Richard Branson.

SS2 doposiaľ už absolvovala viac ako 20 testovacích letov. V pondelok však po prvýkrát po odpojení od WhiteKnightTwo vyskúšala raketový motor. Zapojila ho síce len na 16 sekúnd, stačilo to však na prekonanie zvukovej bariéry a dosiahnutie rýchlosti 1,2 Machu. Potom sa kĺzavým letom dostala späť na zem.

Štart v Novom Mexiku

Podľa plánov budú výlety začínať štartom nosného lietadla WhiteKnightTwo, pod ktorým bude kozmický stroj zavesený. Štart bude bude z kozmodromu Spaceport America, ktorý je vybudovaný v púšti Nového Mexika. Vo výške 15-ich kilometrov sa SpaceShipTwo odpojí a zapne raketový motor, ktorý ju vyneysie na zemskú atmosféru.

Loď, do ktorej sa okrem dvoch pilotov zmestí aj šesť cestujúcich, nedosiahne obežnú dráhu, ale let sa bude podobať "vesmírnym skokom" prvých amerických astronautov. Celý nevšedný výlet by mal trvať 2,5 hodiny.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články