Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Teleskop NASA našiel dve planéty podobné Zemi
Zdielať na

Teleskop NASA našiel dve planéty podobné Zemi

WASHINGTON / Dve planéty rovnaké ako Zem, ktoré sú kandidátmi na život mimo slnečnej sústavy, sa podarilo nájsť pomocou vesmírneho teleskopu Kepler amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír NASA.

O málo väčšie ako Zem

Obe sú približne rovnako veľké, zrejme zložené z hornín a mohla by na nich byť voda v kvapalnom stave. Oznámil to v časopise Science medzinárodný tím, ktorý tento objav urobil.

Podľa tímu astronómov obe exoplanéty (planéty mimo slnečnej sústavy) obiehajú okolo rovnakej hviezdy a sú od nej v takej vzdialenosti, že je na nich možná prítomnosť tečúcej vody, a teda aj života. Obe telesá sú o málo väčšie než Zem.

Sú ako dvojičky

Podľa vedúceho programu Kepler Williama Boruckého ide o dvoch najlepších kandidátov na obývateľné planéty, aké vedci doteraz objavili. Iné v minulosti vo vesmíru zaznamenané telesá, nespĺňali všetky kritéria na kandidáta na existencii života. Nenachádzali sa vo vhodnej vzdialenosti od svojho slnka, takže boli príliš studené, alebo príliš teplé pre prítomnosť kvapalnej vody. A keď predsa len obiehali okolo hviezdy v obývateľnej zóne, boli príliš veľké.

Novoobjavené planéty označené Kepler-62-e a Kepler-62-f, sú podľa vedcov ako dvojičky. Obiehajú rovnakú hviezdu, oranžového trpaslíka, sú susedia a majú k sebe blížšie než Zem a Mars. Borucki uviedol, že Kepler-62-e je trochu teplejší, "havajský" svet, zatiaľčo Kepler-62-f je trochu chladnejší, tak trochu "aljašský".

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články