Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
NASA odchytí asteroid, pritiahne k Mesiacu a preskúma!
Zdielať na

NASA odchytí asteroid, pritiahne k Mesiacu a preskúma!

WASHINGTON / NASA chce odchytiť malý asteroid, pritiahnuť ho k Mesiacu a preskúmať. A to do roku 2021. Tvrdí to demokratický senátor a bývalý astronaut Bill Nelson. Projekt má urýchliť plán vyslania astronauta na niektorý z asteroidov.

Hrozbou je až 4 700 asteroidov

Prezident Barack Obama dal v roku 2010 NASA za úlohu, aby vyslala astronautov na asteroid behom pätnástich rokov. Podľa Nelsona, ktorý šéfuje senátnemu výboru pre vedu a vesmír, hodlá Obama na urýchlenie celého projektu poskytnúť budúci rok 100 miliónov dolárov. Tie majú slúžiť na vyhľadanie vhodného asteroidu.

Podľa Nelsona ide o súčasť širšieho zámeru NASA vyvinúť schopnosť odkloniť dráhu prípadného asteroidu ohrozujúceho Zem. Podľa NASA je okolo 4 700 asteroidov natoľko blízko a majú takú veľkosť, že môžu byť nebezpečné pre Zem.

Pre NASA je potenciálne nebezepčný taký asteroid, ktorý by vďaka svojej veľkosti prečkal žiaru pri prelete atmosférou a na povrchu Zeme by spôsobil prinajmenšom regionálnu katastrofu.

Zem poškodí dvojkilometrový asteroid

Asteroid, respektíve planétka, je malé teleso väčšinou nepravidelného tvaru, obiehajpce okolo Slnka alebo inej hviezdy. V našej slnečnej sústave sa takéto telesá nachádzajú najmä v priestore medzi Marsom a Jupiterom.

Mnoho z nich je však aj za dráhou Neptúnu, kdežto iné môžu krížiť dráhu Zeme a dostávať sa tak k Slnku bližšie než naša planéta. Za planétky sa obvykle považujú telesá väčšie než 100 metrov. Menšie sa nazývajú meteoroidy.

Zlatá horúčka na asteroidoch

Náraz asteroidu o veľkosti 40 metrov po prechode atmosférou by podľa NASA mal na Zemi účinok porovnateľný s explóziou jadrovej bomby o sile troch megaton. Celú Zem by vážne poškodil asteroid o veľkosti asi dvoch kilometrov. Úder podobného rozsahu sa ale nepredpokladá viac než raz za pol milióna rokov.

Po vyše storočí sa navyše opäť chystá veľká zlatá horúčka. Tentoraz však nie na Aljaške. Bohatstvo ponúka niektorý z asteroidov, ktorý našu planétu obieha. Do projektu ťažby vzácnych surovín už vstupujú súkromné spoločnosti. VIAC TU.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články