Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Mimozemšťania nás môžu zničiť, varuje fyzik Stephen Hawking
Zdielať na

Mimozemšťania nás môžu zničiť, varuje fyzik Stephen Hawking

LONDÝN / Známy fyzik Stephen Hawking sa pridal k iniciatíve, ktorá bude pátrať po inteligentnej forme života vo vesmíre. Spravil to aj napriek tomu, že dlhodobo hlásal svoj strach z mimozemšťanov, ktorí podľa neho môžu ovládnuť našu planétu a vyhubiť ľudstvo.

Známy fyzik Stephen Hawking dlhodobo hlásal obavy spojené s pátraním po mimozemskom živote. Svoj postoj ale mierne poupravil.

Pred pár dňami ruský miliardár Jurij Milner vyhlásil, že investuje 100 miliónov dolárov do projektu zameraného na hľadanie mimozemšťanov Breakthrough Initiatives. A práve Hawkinga označil za "duchovného otca" projektu. 

Zvedavosť vyhrala

Hawking už od roku 2010 hovoril verejne o svojich obavách, že mimozemská civilizácia môže byť pre ľudskú rasu veľkým problémom, ktorý ju môže vyhubiť.

Vyzerá to ale tak, že zvedavosť nad tým, či vo vesmíre existuje inteligentná forma života, prebíja jeho strach.

"Som tu, pretože verím, že táto iniciatíva je veľmi dôležitá," povedal fyzik počas konferencie v Londýne. "Je čas hľadať život mimo Zeme. Breakthrough sa o to snaží. Sme živí. Sme inteligentní. Musíme to zistiť," povedal.

Fatálne následky

Vedci momentálne netušia, ako by iné formy života mohli vyzerať, alebo ako by mohli odpovedať na signály zo Zeme.

"Takýto pokročilí mimozemšťania by mohli byť nomádi, hľadajúci planétu, ktorú by mohli dobyť," vyhlásil Hawking v roku 2010. "Mohli by chcieť využiť každú voľnú planétu, aby mohli napredovať. Ťažko povedať, kde budú mať limity," tvrdil.  

V súvislosti s novou iniciatívou Hawking vyjadril svoje obavy. "Nevieme veľa o mimozemšťanoch, ale vieme veľa o ľuďoch. Keď sa pozrieme do histórie, kontakt ľudí a menej inteligentných organizmov bol často katastrofálny z ich pohľadu a dopadlo to vždy zle pre tých menej vyvinutých," vyhlásil.

Život mimo Zeme

Projekt Breakthrough Initiatives bude využívať najvýkonnejšie rádioteleskopy prepojené s počítačovým systémom. Keď systém spustia, zhromaždí za jeden deň viac údajov, ako sa pri doterajších metódach podarilo za jeden deň.

Výsledkom by mala byť odpoveď na otázku, či vo vesmíre existuje inteligentný život aj mimo Zeme. "Neexistuje žiadna väčšia otázka a nastal čas skúsiť nájsť odpoveď hľadaním života mimo planéty Zem," povedal Hawking na tlačovej konferencii s Milnerom.

Jurij Milner a Stephen Hawking

SITA

Smelé plány

Milner sa rozhodol financovať celý projekt z vlastného vrecka. Podnikateľ okrem toho zaplatí aj prenájom teleskopov a počítačových sietí a zamestná 25 ľudí, ktorí sa pomocou obrích teleskopov v Západnej Virgínii, Kalifornii a Austrálii budú snažiť zachytiť rádiové vlny, laserové lúče z tých častí vesmíru, ktoré sa podľa vedcov javia z hľadiska výskytu mimozemšťanov ako najstabilnejšie.

Podľa Milnera budú prehľadávať desaťkrát väčšiu časť vesmíru, ako doteraz - asi desať miliónov hviezd, centrálnu časť Mliečnej dráhy a asi stovku ďalších galaxií.

V Novom Mexiku nedávno odhalili zábery mimozemšťanov z roswellského incidentu. Pozrite sa:

Súvisiace články