Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dôkazy o mimozemskom živote budú o pár rokov, šokuje NASA
Zdielať na

Dôkazy o mimozemskom živote budú o pár rokov, šokuje NASA

WASHINGTON / Vedci z Národného ústavu pre letectvo a vesmír prišli s odvážnym tvrdením. Do roku 2025 podľa vlastných slov budú mať dôkazy o mimozemskom živote.

"Dôkazy o mimozemskom živote nájdeme najneskôr o dvadsať rokov," predpokladá NASA. Nepôjde ale o mimozemšťanov, akých si predstavíme, ale o mikróby, zdôraznila vedkyňa Ellen Stofan.

"Významné indície budeme mať už v ďalšom desaťročí a definitívne dôkazy potom do desiatich až dvadsiatich rokov," vyhlásila vedkyňa počas diskusie vo Washingtone.

"Vieme, kam sa máme pozerať, vieme, ako sa máme pozerať a vo väčšine prípadov na to máme aj technológie," tvrdí Stofan.

NASA zároveň upozornila, že vedci našli dôkazy o existencii vody na niekoľkých nebeských telesách, vrátane trpasličej planéty Ceres a jupiterovho mesiaca Europa, píše CNN

Kľúčom k prevratným objavom je Hubblov teleskop.

Napriek tomu, že nejde o "zelených mužíčkov" vedci sú nadšení. "Je to vzrušujúce. Je len otázkou času, kedy nájdeme život mimo našej slnečnej sústavy," potvrdil bývalý astronaut John Grunsfeld.

Podmienky na život

Aj sonda Curiosity už našla možné stopy po niekdajšom živote na planéte Mars. Vo vzorke horninového prachu robot našiel stopy síry, dusíku, fosforu a uhlíku.

Všetky tieto chemické prvky majú dôležitú úlohu pri vzniku života. Z toho sa dá podľa NASA usudzovať, že na červenej planéte niekedy existoval život na mikrobiálnej úrovni.

Pozrite sa, ako to podľa vedcov z NASA vyzeralo na Marse:

Súvisiace články