Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Hawking, Musk i Wozniak: Inteligentné zbrane nás môžu vyhubiť
Zdielať na

Hawking, Musk i Wozniak: Inteligentné zbrane nás môžu vyhubiť

WASHINGTON / Fyzik Stephen Hawking, zakladateľ SpaceX Elon Musk a spoluzakladateľ Apple Steve Wozniak sa pripojili k špičkovým výskumníkom v oblasti umelej inteligencie a vyzývajú na zákaz autonómnych zbraní, ktoré by by mohli zabíjať bez ľudského zásahu.

Trio patrí medzi dve tisícky expertov, ktorí podpísali list adresovaný OSN. Žiadajú, aby Spojené národy zakázali vraždiace roboty, predprogramované ozbrojené bezpilotné lietadlá a smrtiace zbrane ovládané umelou inteligenciou, píše NBC News

"Kľúčovou otázkou teraz je, či začať globálne preteky v zbrojení založenom na umelej inteligencii, alebo tomu zabrániť," píšu v liste.

Ten chcú prezentovať na prebiehajúcej medzinárodnej konferencii o umelej inteligencii v Buenos Aires. Práve tu majú experti z oblasti robotiky a iní výskumníci prediskutovať vplyv umelej inteligencie na spoločnosť.

Existenčná hrozba

"Autonómne zbrane sa stanú kalašnikovom zajtrajška," varujú a zdôrazňujú, že tieto zbrane môžu mať na svedomí oveľa viac ľudských životov.

Hawking nedávno varoval pred neopatrným vývojom umelej inteligencie a možnými neblahými následkami pre ľudskú civilizáciu, cituje fyzika The Guardian

Spoločne s Muskom vystríhajú, že umelá inteligencia môže byť existenčnou hrozbou a jej vývoj môže znamenať koniec ľudskej rasy.

Ľudský zásah už čoskoro nebude potrebný takmer nikde. Google vytvoril autá budúcnosti, ktoré nás budú čoskoro voziť samé. Pozrite sa:

Súvisiace články