Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Človeka nahradí robot, v japonskej banke bude Nao
Zdielať na

Človeka nahradí robot, v japonskej banke bude Nao

TOKIO / Japonská finančná skupina Mitsubishi UFJ bude v jednej zo svojich pobočiek banky od apríla využívať v styku so zákazníkmi robota. Nao meria 58 centimetrov a hovorí 19 jazykmi. Je produktom francúzskej firmy Aldebaran Robotics, ktorá je dcérskou spoločnosťou japonského telekomunikačného koncernu a internetovej firmy Soft Bank.

Humanoid váži 5,4 kilogramu, na čele má umiestnenú kameru a pri jeho prezentácii v Tokiu sa tento týždeň hovorilo o tom, že sa "narodil v roku 2006 v Paríži".

Bez problémov a veľmi dobre sa predstavil pri obsluhe anglicky hovoriaceho zákazníka.

"Dobrý deň, vitajte. Dokážem s vami hovoriť o výmene peňazí, použití bankomatu, otvorení bankového účtu alebo o prevode peňazí do cudziny. O čo z toho máte záujem?," oslovil dotyčného.

Postupne by mohol byť Nao schopný riešiť aj zložitejšie problémy. "Nao dokáže zaistiť služby, ktoré nemôžeme poskytnúť prostredníctvom ľudí - komunikovať v mnohých jazykoch 24 hodín denne. Nao je milý a priateľský, verím, že si ho naši zákazníci obľúbia," povedal pri prezentácií Takuma Nomoto z Mitsubishi UFJ.

Robotická revolúcia

Mitsubishi UFJ patrí podľa britského denníka The Guardian k tým japonským firmám, ktoré investujú do robotiky. Vypočuli tak výzvu premiéra Šinzóa Abeho vstúpiť do "robotickej revolúcie" a podporiť ekonomický rast.

Riadi sa tým aj japonská pobočka firmy Nestlé, ktorá využíva pri predaji kávovarov robota Peppera.

Iný stodvadsaťcentimetrový android pracuje už ako obchodný asistent v tokijskej predajni mobilných telefónov firmy Soft Bank. V januári ohlásil operátor tematického parku v Nagasaki, že tamojší dvojposchodový hotel, ktorý začne fungovať v lete, budú obsluhovať takmer výhradne roboti.

Majú nahradiť vrátnika, chyžných a recepčných. Zákazníci si budú môcť vybrať, či na dvere do izieb budú používať klasický kľúč alebo technológiu, ktorá hosťa rozpozná podľa tváre.

V banke zasadne namiesto človeka robot. Toto je Nao:

Súvisiace články