Zatiahnuté
12°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Robot prepisuje Tóru, nesmie sa použiť v synagóge
Zdielať na

Robot prepisuje Tóru, nesmie sa použiť v synagóge

Zdroj: SITA

BERLÍN / V berlínskom židovskom múzeu vystavujú robota, ktorý prepisuje Tóru - židovské sväté písmo. Robot nepoužíva digitálnu tlačiarenskú techniku ale pierko a atrament. Kopíruje techniku ľudského písania.

Písanie starých hebrejských písmen na zvitok papieru sprava doľava mu ide veľmi rýchlo. Omnoho rýchlejšie než rabínovi, pretože nepotrebuje prestávky.

Robota vyvinula skupina nemeckých umelcov Robotlab a v berlínskom Židovskom múzeu má robot svoju premiéru. Na dokončenie zhruba osemdesiatich metrov dlhého zvitku s celkom 304 805 hebrejskými písmenami potrebuje robot približne tri mesiace.

Do Synagógy nie

Rabín alebo špeciálny židovský pisár, ktorý sme prepisovať tóru, potrebujú na rovnakú prácu takmer rok. Na rozdiel od Tóry písanej rabínom alebo pisárom, Tóra písaná robotom sa nesmie použiť v synagóge.

"K tomu, aby Tóra mohla byť svätá, sa musí písať husím perom na pergamen. Proces musí byť zmysluplný a keď píšem, modlím sa," vysvetľuje rabín Reuven Jaacobov.

Aj berlínsky rabín však zvedavo sleduje oranžového robota ako nepretržite spisuje Prvú knihu Mojžíšovu. Pre porovnanie v múzeu ukazuje Jaacobov návštevníkom tradičný spôsob prepisovania Tóry, ktorý sa používa tisíce rokov.

Matthias Gommel z Robotlabu hovorí, že robot pôvodne písal kresťanskú Bibliu v nemčine, španielčine a portugalštine. Potom ho izraelský grafik preprogramoval.

Výstava do januára

Robot aj rabín sú súčasťou výstavy "Stvorenie sveta", ktorá informuje o význame hebrejských rukopisov v judaizme. Prehliadka taktiež ukazuje hebrejské zvitky, svadobné zmluvy a ďalšie stredoveké dokumenty. Robot bude v múzeu do januára 2015, rabín do 3. augusta, uviedla agentúra AP.

Tóra je základný text judaizmu a zahŕňa prvých päť kníh hebrejskej Biblie, ktorú kresťania označujú ako Starý zákon.

Súvisiace články