Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mramorový svalovec v ohrození. Dávidovi praskajú členky
Zdielať na

Mramorový svalovec v ohrození. Dávidovi praskajú členky

Zdroj: ISIFA

FLORENCIA / Jedno z najslávnejších umeleckých diel na svete je v ohrození. Michelangelova socha Dávida vo Florencii má praskliny a mohla by sa zrútiť. Ukázali to vedecké testy. Múzeum mierni katastrofické scenáre. Socha je podľa neho stabilná a prežila by zemetrasenie o sile 5,5 stupňov Richterovej škály. Informovala britská BBC.

Dlho na námestí

Ideál mužskej krásy sa rúca. Dávid má už 510 rokov a nohy ho sotva unesú. Majstrovskému dielu od Michelangela praskajú členky. Podľa vedcov za to môže jeho 370 dlhý pobyt na námestí v centre Florencie, píše britská BBC.

"Podstavec nebol v rovine, socha bola naklonená a nevyvážená. Pri náklonoch pod päť stupňov sú na miestach praskliny. Pri väčšom sklone sa posúvajú smerom ku kolenám," konštatoval geológ Giacomo Corti.

Skvost talianskej renesancie

Päťmetrový mramorový svalovec je zatiaľ vcelku. Vedci rozbili jeho sadrové minikópie. Chceli zistiť, čo môže s originálom urobiť sila väčšia než je gravitácia. "Museli sme sa naučiť, ako Dávida rozbiť. Desaťcentimetrové miniatúry sme dali do centrifúgy a točili tak rýchlo, kým sa nerozbili. Išlo o crash test," podotkol profesor geologických vied a kultúrneho dedičstva Pilario Costagliola.

Úrady sa snažia predísť zničeniu skvostu talianskej renesancie. Slávny velikán je pod neustálym drobnohľadom kamier. Špeciálny systém ohlási aj sebemenší pohyb. "V novembri plánujeme jednodennú kontrolu k desiatemu výročiu reštaurácie sochy. Porovnáme dnešné dáta s tými z roku 2004," uviedol riaditeľ Galleria dell'Accademia Angelo Tartuferi.

Strážcovia poltonovej sochy upokojujú verejnosť, že sa o budúcnosť slávneho diela nemusia báť. Múzeum robí všetko pre to, aby originál v galérii obdivovali milovníci umenia i ďalšie stáročia.

Súvisiace články