Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Prejav úcty. Nelsona Mandelu (†95) vystavili
Zdielať na

Prejav úcty. Nelsona Mandelu (†95) vystavili

PRETÓRIA / V sídle juhoafrickej vlády v Pretórii bude od stredy do piatku vystavená rakva s telom zosnulého bojovníka proti apartheidu a bývalého prezidenta Nelsona Mandelu. V pondelok si zomrelého exprezidenta na zvláštnom zasadnutí uctil aj juhoafrický parlament.

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

Dedina, kde vyrastal

Nositeľ Nobelovej ceny za mier zomrel minulý štvrtok vo veku 95 rokov a v nedeľu bude pochovaný v dedine Qunu na juhovýchode Juhoafrickej republiky, kde vyrastal. PREČÍTAJTE SI TIEŽ.

Trojdňové vystavenie tela v otvorenej rakve, ku ktorej sa budú môcť prísť pokloniť Juhoafričania aj zahraniční hostia, je ďalšou z pietnych akcií spojených s Mandelovým úmrtím.

Obama, Cameron, Pan Ki-mun

V utorok na oficiálnej spomienkovej akcii na futbalovom štadióne v Sowete desaťtisíce obyvateľov JAR a desiatky zahraničných štátníkov. Bol medzi nimi aj americký prezident Barack Obama, britský premiér David Cameron či generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. VIAC TU.

V sobotu bude telo prevezené do dedinky, kde Mandela vyrastal a kde bude následujúci deň pri štátnom pohrebe uložený do zeme. Pondelok bude na jeho počesť bývalého prezidenta odhalená socha pri komplexe vládnych budov v Pretórii.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy