Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V takýchto neľudských podmienkach väznili Mandelu (†95)
Zdielať na

V takýchto neľudských podmienkach väznili Mandelu (†95)

KAPSKÉ MESTO / Jojkársky reportér navštívil pred časom ostrov Robben, na ktorom väznili Nelsona Mandelu. V neľudských podmienkach na ňom strávil 20 rokov života. Bývalý prezident Juhoafrickej republiky ktorý sa stal svetoznámym vďaka dlhoročnému boju proti apartheidu, zomrel vo štvrtok vo veku 95 rokov.

Slzám sa neubránia ani tvrdí chlapi

Ťažká práca a dozorcovia, ktorí nemali s nikým zľutovanie. Pri spomienkach na roky strávené vo väzení sa neubránia slzám ani tvrdí chlapi. "Keď niekto odmietol pracovať, čakal ho trest. Musel si vykopať jamu, do ktorej ho zahrabali a nechali ho celý deň na slnku. Potom sa naňho s posmeškami vymočili," spomína bývalý väzeň Robert Wilcox.

V každej z takýchto ciel sa tlačilo viac ako 40 väzňov. Postele pribudli až v 80. rokoch. Dovtedy sa museli uspokojiť s podložkami. "Už v roku 1964, keď sem zavreli aj Nelsona Mandelu, tu bolo zavretých 400 väzňov," tvrdí sprievodca väzením Itumele.

"Jedlo bolo otrasné. Nemali sme teplú vodu a aj tá, čo tiekla, bola slaná. Takže umyť sa bolo takmer nemožné," dodáva ďalej bývalý väzeň.

Od roku 1997 slúži ako múzeum

Ostrov Robben začali meniť na žalár už v 17. storočí holandskí kolonizátori. Počas druhej svetovej vojny slúžil ako základňa a obranný štít pre Kapské mesto. Neskôr sa jeho permanentnými obyvateľmi stali väzni. Robben Island nebol iba miestom väzenia pre politických odporcov apartheidu, ale aj chorých na lepru a mentálne postihnutých.

Od roku 1997 slúži ako múzeum. Ostrov preslávil najmä laureát Nobelovej ceny za mier, Nelson Mandela, ktorý tu strávil celých 20 rokov. Dnes sú brány do žalára otvorené pre verejnosť, no pri rozprávaní príbehov bývalých väzňov stále behá mráz po chrbte.

Bývalý prezident Juhoafrickej republiky Nelson Mandela, ktorý sa stal svetoznámym vďaka dlhoročnému boju proti apartheidu, vo štvrtok zomrel vo veku 95 rokov. Úmrtie oznámil prezident Jacob Zuma, podľa ktorého krajina "stratila svojho najväčšieho syna". VIAC TU.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy