Jasno
17°
Bratislava
Roland
9.5.2024
JAR sa modlí. Mandelov stav sa zhoršuje
Zdielať na

JAR sa modlí. Mandelov stav sa zhoršuje

JOHANNESBURG / Dcéra bývalého juhafrického prezidenta Nelsona Mandelu uviedla, že jeho stav je kritický a jeho odchod môže prísť každú chvíľu. Úrad súčasného prezidenta Jacoba Zumu neskôr uviedol, že Mandelov stav sa cez noc zlepšil a je stabilný. Aj tak však ostáva kritický.

Stav sa zhoršuje

"Môžem len zopakovať, že môj otec sa nachádza vo veľmi kritickom stave. Každú chvíľu sa môže stať čokoľvek," uviedla najstaršia Mandelova dcéra Makaziwe. "Chcela by som ale rovnako zdôrazniť, že len Boh vie, kedy nastane ten správny čas... budeme na to čakať, spolu s mojim otcom," dodala s tým, že Mandela je "stále s nimi, otvára oči a reaguje na dotyky."

Na internete sa dokonca objavili informácie, že 94-ročný Mandela, ktorý je mimo iného nositeľom Nobelovej ceny, bol odpojený od prístrojov a už v stredu večer zomrel. Napísal to The Guardian Express z amerického Las Vegas. Nikto iný však túto informáciu nepotvrdil.

Obamove modlitby smerujú k Mandelovi

Táto správa sa začala rýchlo šíriť na sieti Twitter, kde ju prebralo mnoho užívateľov. Mandelov zdravotný stav komentoval taktiež americký prezident Barack Obama, ktorý prišiel na týždennú cestu po Afrike, súčasťou ktorej je aj návšteva Juhoafrickej republiky.

Na tlačovej konferencii v Senegale Obama uviedol, že jeho myšlienky a modlitby teraz smerujú k Mandelovej rodine a Juhoafričanom. Mandela je podľa neho svetovým hrdinom, ktorého "odkaz tu zostane dlhé roky."
 
Ako uviedol server news24.com, vo štvrtok krátko pred poľudním sa začali do nemocnice v Pretorii schádzať príbuzní exprezidenta. Mandela, známy ako bojovník proti apartheidu, je hospitalizovaný od 8. júna kvôli opakovanej pľúcnej infekcii. Ide pritom už o štvrtú hospitalizáciu za posledných šesť mesiacov.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy