Polojasno
25°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Exprezident JAR Nelson Mandela (94) je v kritickom stave
Zdielať na

Exprezident JAR Nelson Mandela (94) je v kritickom stave

JOHANNESBURG / Zdravotný stav juhoafrického prezidenta a symbolu boja proti apartheidu Nelsona Mandelu sa v posledných 24 hodinách zhoršil a exprezident je teraz v kritickom stave. 94-ročný Mandela bol v sobotu pred dvoma týždňami hospitalizovaný v hlavnom meste Pretórii kvôli pľúcnej embólii.

O Madiba je dobre postarané

"Stav bývalého prezidenta Nelsona Mendelu, ktorý je naďalej v nemocnici v Pretórii, sa zmenil na kritický," informoval úrad prezidenta JAR.

Súčasný prezident Jacob Zuma prehlásil, že lekári robia všetko, čo je v ich silách, aby sa Mandelov stav zlepšil. "Uisťujú, že o Madiba je dobre postarané," povedal Zuma, ktorý pritom použil Mandelove krstné meno. Zuma sa tiež v nemocnici stretol s Mandelovou svokrou Graçou Machelovou a miestopredsedom vládnucej strany AN.

Na novú sanitku čakal 40 minút

Mandela, ktorý bol dlhé roky väznený za svoje politické názory, je považovaný za symbol úspešného boja proti apartheidu v Juhoafrickej republiky. Nobelovu cenu za mier obdržal v roku 1993 spolu s vtedajším juhoafrickým prezidentom Frederikom Willemom de Klerkom. O rok neskôr sa stal prvým černošským prezidentom krajiny.

Mandelu v nemocnici prijali 8. júna. Prezidentov hovorca v sobotu pripustil, že sanitka, ktorá vtedy bývalého prezidenta prevážala, sa cestou pokazila. Mandela musel čakať, vraj v chladu až 40 minút na novú. Pacientov zdravotný stav ale údajne ohrozený nebol. Podľa prezidenta Zumu bolo v Mandelovom doprovode sedem lekárov, ktorí "celú dobu mali situáciu pod kontrolou". Lekári podľa neho tiež popreli správy v médiách, podľa ktorých Mandela musel byť resuscitovaný kvôli srdečnej zástave.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy