Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Zomrel bývalý juhoafrický prezident Nelson Mandela (†95)
Zdielať na

Zomrel bývalý juhoafrický prezident Nelson Mandela (†95)

JOHANNESBURG / Vo veku 95 rokov zomrel vo štvrtok večer nášho času laureát Nobelovej ceny za mier, bojovník proti apartheidu a prvý juhoafrický černošský prezident Nelson Mandela. Informáciu ako prvá priniesla americká televízia CNN s odvolaním sa na úradujúcu hlavu štátu Jacoba Zumu.

Infekcia pľúc

Úmrtie oznámil prezident Jacob Zuma, podľa ktorého krajina stratila svojho najväčšieho syna. "Náš ľud stratil otca. I keď sme vedeli, že tento deň musí nastať, nič nemôže zmenšiť náš pocit hlbokej a trvalej straty. Svojím neúnavným bojom za slobodu si získal rešpekt sveta. Svojou pokorou, zanietením a ľudskosťou si získal jeho lásku," povedal vo svojom prejave v televízii Zuma.

Mandela podľa juhoafrického prezidenta zomrel v pokoji vo svojom dome v Johannesburgu v 20:50 tamojšieho času (19:50 SEČ). Posledné týždne svojho života strávil v kruhu svojej rodiny. 

Zuma taktiež oznámil, že Mandelovi vystroja štátny pohreb a národné vlaky v piatok stiahnu na pol žrde. Mandelu podľa agentúry DPA pochovajú v jeho rodisku Qunu na juhovýchode Juhoafrickej republiky. Dá sa očakávať, že na pohreb, ktorý by sa mal uskutočniť do piatich či siedmich dní, sa zídu štátnici z celého sveta. 

Mandela sa od septembra vo svojom dome v Johannesburgu zotavoval z pľúcnej infekcie po tom, ako bol tri mesiace hospitalizovaný v kritickom stave. Jeho zdravie sa však v posledných dňoch opäť zhoršilo a ťažkostiam spojeným s infekciou nakoniec podľahol.

Nobelova cena

Mandela sa v Južnej Afrike symbolom odporu černochov proti nadvláde bielych Juhoafričanov. Jeho víťazstvo vo voľbách v roku 1994 znamenalo v tejto krajine koniec režimu apartheidu.

Nobelovu cenu za mier získal v roku 1993 spolu s vtedajším juhoafrickým prezidentom Frederikom Willemom de Klerkom. O rok neskôr sa stal prvým černošským prezidentom krajiny. Ním bol až do roku 1999. Za jeho protirastisické postoje ho bývalý režim držal 27 rokov vo väzení.

Mandela bojoval okrem choroby aj s miestnym zdravotníckym systémom. Napríklad, sanitka, ktorá bývalého prezidenta prevážala v júni do nemocnice, sa cestou pokazila. Prominentný pacient musel čakať na novú.

Cameron: Vo svete zhaslo veľké svetlo

Mandelovi krátko po jeho smrti vzdal hold i americký prezident Barack Obama. Prehlásil, že Mandela dosiahol viac, ako by sa dalo od ktorékoľvek človeka očakávať.

Podľa britského premiéra Davida Camerona "zhaslo vo svete veľké svetlo." "Nelson Mandela bol hrdinom našej doby," uviedol Cameron na Twitteri. Zároveň dodal, že nariadil, aby na jeho úrade v Londýne stiahli vlajku na pol žrdi. 

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun povedal, že Mandela bol zdrojom inšpirácie pre zvyšok sveta. "Musíme sa poučiť z jeho múdrosti, odhodlania a usilovať sa o to, aby bol svet lepší," povedal Pan novinárom v ústredí OSN v New Yorku. 

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy