Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Mandela spojil nepriateľov Obamu a Castra
Zdielať na

Mandela spojil nepriateľov Obamu a Castra

SOWETO / Nelson Mandela (†95). Keď sa vysloví toto meno, každý vie o koho ide. Svet sa dnes lúči s človekom, ktorý v každom z nás niečo zanechal, odkazujú svetoví štátnici. Posledná rozlúčka s nositeľom Nobelovej ceny sa koná na futbalovom štadióne v juhoafrickom meste Soweto.

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

Vystúpili aj vnúčatá

Stovky ľudí sa začali už v noci schádzať pred štadiónom v juhoafrickom Sowete, aby sa dostali dnu na pietny obrad za zomrelého bývalého prezidenta Juhoafrickej republiky Nelsona Mandelu. Návštevníkov neodradil ani dážď.

Ceremónie sa doobeda zúčastnila desiatka štátnikov z celého sveta. Medzi rečníkmi bol juhoafrický prezident Jacob Zuma, americký prezident Barack Obama a tiež prezidentka Brazílie Dilma Rousseffová či prezident Kuby Raúl Castro. Vystúpili aj niektoré Mandelove vnúčatá.

Medzi prichádzajúcimi ľuďmi panovala podľa spravodajskej stanice BBC skôr veselá atmosféra. Veľa ľudí prišlo v tričkách s Mandelovými portrétmi, ďalší za spevu. Na obrovský štadión FNC, ktorý bol dejiskom futbalových majstrovstiev sveta v roku 2010 a na ktorom sa vtedy Mandela pri finále objavil naposledy na verejnosti, sa vojde viac ako 90 000 ľudí.

Na poslednú rozlúčku s Nelsonom Mandelom vycestoval aj slovenský  minister zahraničných vecí, Miroslav Lajčák. Vládny špeciál však parkuje na svojom mieste. Minister letel bežnou komerčnou linkou. Súkromné lietadlá nevyužili ani zástupcovia Českej, Maďarskej a Poľskej republiky.

Zabezpečia bezpečnosť

Polícia okolie pre automobily uzatvorila už v pondelok a sľúbila, že ľuďom, ktorí musia použiť k doprave len vlaky alebo autobusy, zaistia bezpečnosť. Podľa agentúry AP se ale prvá skupina divákov na štadión dostala bez akejkoľvek kontroly.

Brány štadióna sa otvorili s polhodinovým meškaním oproti ohlásenej šiestej hodine miestneho času. 

Obama s Castrom si podali ruku

Pietny ceremoniál na krátko zatienila bezprecedentná epizóda, ktorej účastníkmi boli prezidenti dvoch štátov stojacich v ére Studenej vojny na opačnom póle svetovej politiky. 

Prezident USA Barack Obama si podal ruku s kubánskym prezidentom Raúlom Castrom. Castro sa podľa televíznych záberov dokonca na Obamu usmial.

Oba štátnici sa letmo stretli v okamihu, kedy šéf Bieleho domu vykročil na rečnícke pódium, kde zosnulému bojovníkovi proti apartheidu vzdal hold. Cestou si potriasol rukou s prítomnými štátnikmi, medzi ktorými bol aj Castro.

Podľa amerického serveru Politico nebol prekvapivý pozdrav asi ničím iným, než prejavom obyčajnej slušnosti. Nedá sa ale vylúčiť ani prívetivé gesto učinené v dobe, kedy k sebe obaja odvekí rivali hľadajú cestu.

Obama začiatkom novembra v Miami prehlásil, že je možno na čase, aby USA prehodnotili svoju politiku voči Kube. Washington vraj začína vidieť zmeny, ku ktorým na ostrove po odstúpení Fidela Castra dochádza. "Je potrebné si uvedomiť, že Castro sa dostal k moci v dobe, kedy som sa narodil. Predstava, že politika zavedená v roku 1961 bude efektívna aj dnes, v dobe internetu, nedáva zmysel," konštatoval vtedy Obama.

Sila odpúšťať si

"Nebol bustou vyrobenou z mramoru, bol to muž z mäsa a kostí... Je ťažké vynášať do neba akéhokoľvek človeka... A aké ťažké je urobiť tak v prípade giganta dejín, ktorý posunul národ smerom k spravodlivosti," povedal americký prezident Barack Obama

"Urobil to znova... Vidíme lídrov reprezentujúcich množstvo pohľadov a ľudí najrôznejších príbehov. Všetci sú tu, zjednotení. Ukázal nám úžasnú silu a schopnosť odpúšťať a spájať ľudí navzájom,"
dodal generálny tajomník OSN Pan Ki-mun

"Madiba sa na nás tu dole pozerá a nepochybne sa usmieva, keď sleduje svojich milovaných krajanov a krajanky, ako oslavujú jeho odkaz," nechal sa počuť  Andrew Mlangeni, bývalý blízky priateľ Mandelu.

Ostrov Robben

Mandela zomrel vo štvrtok vo veku 95 rokov. PREČÍTAJTE SI TU. Po utorňajšom ceremoniále bude telo od stredy do piatku vystavené v Pretorii, v nedeľu potom bude uložené pri štátnom pohrebu do hrobu v dedine Qunu na juhovýchode krajiny, kde Mandela vyrastal. 

Ostrov Robben zohral v Mandelovom živote významnú úlohu.Tu ho totiž 20 rokov väznili. Bývalý prezident Juhoafrickej republiky, ktorý sa stal svetoznámym vďaka dlhoročnému boju proti apartheidu, zomrel vo štvrtok vo veku 95 rokov. Tento ostrov navštívil aj redaktor Michal Rybanský. VIAC TU.

Srdce pre deti. Charitatívny projekt vyvrcholí galaprogramom 20. decembra o 20:20 na TV JOJ.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy