Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Český premiér o pohrebe Mandelu? Ty vole, je to v prd*li!
Zdielať na

Český premiér o pohrebe Mandelu? Ty vole, je to v prd*li!

PRAHA / Nevypnuté mikrofóny v českom parlamente sa v piatok postarali o zachytenie zaujímavého rozhovoru medzi končiacim premiérom Jiřím Rusnokom a ministrom obrany Vlastimilom Pickom. Tí počas prestávky rokovania v poslaneckej snemovne debatovali o úmrtí juhoafrického exprezidenta Nelsona Mandelu.

Zabudli vypnúť mikrofóny

Na zvukovom zázname z vysielania spravodajskej televízie ČT24 je zachytená Rusnokova obava z hroziacej cesty na Mandelov pohreb. Odchádzajúcemu premiérovi sa nepozdáva jeho termín ani nákladnosť letu.

Minister obrany ho síce ubezpečí, že cestu zaplatí, Rusnok však napriek tomu vyjadril vieru, že prezident Miloš Zeman bude "nažhavený" ísť. Keď mu Picek naznačí možné problémy, Rusnok odvetí: "Tak to je v prdeli."

Rozhovor v sobotu zverejnil portál českého denníka Lidové noviny. "Tak teraz zase zomrel Mandela. Ty vole, ja sa úplne trepem, aby som tam nemusel ísť... Ja mám ešte nejaký obed, potom máme večeru... Vôbec sa mi tam nechce. Ale Mandela, to je zase prúser. To je diaľka ako prasa, to by som tam musel nejakou linkou, alebo niečím. Ty vole, kto to zaplatí?.. Tak rozpočet to ešte zvládne. Ja dúfam, že Miloš je nažhavený, že chce niekam ísť a že pôjde.. ja tam nejdem," hovorí na nahrávke okrem iného Rusnok.

Nositeľ Nobelovej ceny za mier

Nelson Mandela (95) zomrel vo štvrtok večer nášho času. Bol laureátom Nobelovej ceny za mier, bojovník proti apartheidu a prvý juhoafrický černošský prezident.

Úmrtie oznámil prezident Jacob Zuma, podľa ktorého krajina stratila svojho najväčšieho syna. "Náš ľud stratil otca. I keď sme vedeli, že tento deň musí nastať, nič nemôže zmenšiť náš pocit hlbokej a trvalej straty. Svojím neúnavným bojom za slobodu si získal rešpekt sveta. Svojou pokorou, zanietením a ľudskosťou si získal jeho lásku," povedal vo svojom prejave v televízii Zuma. VIAC TU.

20 rokov vo väzení

Ťažká práca a dozorcovia, ktorí nemali s nikým zľutovanie. Pri spomienkach na roky strávené vo väzení sa neubránia slzám ani tvrdí chlapi. "Keď niekto odmietol pracovať, čakal ho trest. Musel si vykopať jamu, do ktorej ho zahrabali a nechali ho celý deň na slnku. Potom sa naňho s posmeškami vymočili," spomína bývalý väzeň Robert Wilcox. Mandela strávil vo väzení na ostrove Robben 20 rokov. REPORTÁŽ NÁJDETE TU.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy