Jasno
16°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Paleontológ pašoval tyranosaura, ide do väzenia
Zdielať na

Paleontológ pašoval tyranosaura, ide do väzenia

NEW YORK / Americký paleontológ, vďaka ktorého práci bolo otvorené múzeum dinosaurov v Mongolsku, pôjde do väzenia. Z Mongolska prepašoval do Spojených štátov kostru tyranosaura.

Súd Ericovi Prokopimu za obrovský skelet, ktorý predal za milión dolárov, vymeral trest tri mesiace za mrežami. Mierny trest je podľa sudcu dôsledkom jeho spolupráce so žalobcami aj jeho predchádzajúca vedecká práca.

Prokopi (32) posledné roky pátral po pozostatkoch kostier pravekých jašterov v oblasti mongolskej púšte Gobi. V rokoch 2010 až 2012 množstvo kostí, ako súčasť niekoľkých nákladov, zamierilo ilegálne do USA.

Kostra v aukcii

Keď z nich zostavil kompletnú kostru sedemdesiat miliónov rokov starého dinosaura, predala sa v aukcii v Dallase za milión dolárov.

Úradom sa najskôr snažil tvrdiť, že ide o fosílie jašterov, ktoré legálne získal v Británii. Keď vyšla najavo pravda a kostra bola späť poslaná do Mongolska, paleontológ sa priznal. "Úprimne milujem skameneliny," prehlásil a dodal, že sa mu snáď podarí napraviť zlé meno, ktoré paleontológii urobil.

Hoci sa obhajca snažil súd presvedčiť, že Prokopi bol potrestaný dosť, lebo ho opustila manželka a stratil dôveru kolegov, súd mu nariadil sto hodín verejnoprospešných prác. Okrem pašovania bol odsúdený aj za klamanie úradom o pôvode fosílií.

Najväčší dinosaurus

Fosíliu zrejme najväčšieho doposiaľ nájdeného dinosaura objavili paleontológovia v južnej Argentíne. Informoval o tom britský denník The Guardian.

Deväťdesiat miliónov rokov staré skamenelé kosti odhalené v Patagónii naznačujú, že dinosaurus vážil okolo sto ton. Podľa The Guardian toľko váži štrnásť dospelých slonov. 

"Je to najväčší doteraz nájdený exemplár," povedal riaditeľ múzea v meste Trelew Ruben Cuneo. VIAC TU. 

Súvisiace články