Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Ukradnutý obraz Henriho Matissa sa vrátil domov
Zdielať na

Ukradnutý obraz Henriho Matissa sa vrátil domov

CARACAS / Obraz francúzskeho fauvistického maliara Henriho Matissa, ktorý pred vyše desiatimi rokmi ukradli z múzea vo venezuelskej metropole Caracas, sa vrátil domov. Informáciu priniesla agentúra Reuters.

Maľba s názvom Odaliska v červených nohaviciach sa vrátila do Venezuely. Predstavitelia múzea tvrdia, že vďaka vypátraniu obrazu sa podarilo zachrániť kus národného dedičstva, píše Reuters.

Obraz sa našiel v roku 2012, keď sa ho pár priekupníkov pokúsil v hoteli v americkom meste Miami predať tajným agentom FBI za 740 tisíc dolárov. Dvojica skončila vo väzení za pokus o obchodovanie s ukradnutým umeleckým dielom.

Pozrite si priložené video:

Zapojil sa aj Interpol

Obraz v roku 1981 kúpilo juhoamerické múzeum od Newyorskej galérie za 480 tisíc dolárov. Jeho hodnotu dnes odhadujú na tri milióny dolárov.

Agentom FBI sa podarilo dielo získať minulý rok v lete. Do pátrania sa zapojila španielska, britská, francúzska polícia a Interpol.

Odalisku v červených nohaviciach previezli v pondelok zo Spojených štátov do Caracasu, kde bude opäť visieť v Múzeu súčasného umenia.

Súvisiace články