Oblačno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
VIDEO. Prvé kroky malého ľadového medveďa
Zdielať na

VIDEO. Prvé kroky malého ľadového medveďa

TORONTO / Rozkošné mláďa polárneho medveďa sa narodilo 9. novembra. V kanadskom Toronte je už veľkou hviezdou. Napriek svojmu ťažkému osudu sa nevzdal a zabojoval o svoj život. Malý polárny medveď, ktorý je obyvateľom Zoo v Toronte, urobil svoje prvé kroky. Pozrite si tento dojímavý okamih na videu, ktoré obletelo celý svet. Článok zverejnil britský denník Daily Mail.

Mláďa bojovalo o život

Ľadové medvede ohrozuje v posledných rokoch najmä globálne otepľovanie. Nielenže im uberá životný priestor, ale ohrozuje aj ich životy. Preto je narodenie malých ľadových medveďov vždy veľká udalosť. 9. novembra sa medvedici Aurore narodili v torontskej Zoo tri mláďatá. Dve z nich, žiaľ neprežili prvých 48 hodín. Zostávajúce mláďa vážilo pri svojom narodení len 700 gramov a niekoľko týždňov bojovalo v inkubátore o svoj život. Píše britský denník Daily Mail.

"Medvedík začal ukazovať svoju spokojnosť tým, že začal spokojne priasť 15. novembra, liezť 17. a prevaľovať sa 23. novembra," povedali ošetrovatelia zo Zoo.

Dojímavé prvé kroky

Mláďa, ktoré sa narodilo 9. novembra, má už 4,4 kilogramu stále priberá. Podľa ošetrovateľov pije mlieko päťkrát denne a učí sa stále nové veci. Ale jeho zatiaľ najväčším úspechom, sú rozhodne jeho prvé kroky. Ošetrovateľom sa podarilo zachytiť tento výnimočný okamih na kameru. Zoo v Toronte toto video zverejnilo a ihneď sa stalo hitom na internete a sociálnych sieťach.

Ľadové medvede sú považované za ohrozené druhy Medzinárodnej únie pre ochranu prírody ( IUCN ) . Ochrancovia životného prostredia varujú, že dopady zmeny klímy na polárnom ľade, môže výrazne znížiť počet ľadových medveďov v prírode v najbližších desaťročiach. IUCN odhaduje, že viac než 30 percent druhov môže byť preč do roku 2050. Podľa Svetového fondu na ochranu prírody, neudržateľný lov, ako aj prieskum ropy a zemného plynu v Arktíde, bude tiež pravdepodobne aj naďalej prispievať k ubúdaniu polárnych medveďov na svete. Píše v článku americký portál Huffington post.

reuters

Súvisiace články