Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
FOTOGALÉRIA. Superspln Mesiaca a jeho vplyv na ľudský organizmus
Zdielať na

FOTOGALÉRIA. Superspln Mesiaca a jeho vplyv na ľudský organizmus

PEKING / Mesiac v splne za posledných 68 rokov nebol k Zemi nikdy bližšie. A preto, keď sa dnes pozriete na oblohu, bude sa vám zdať jasnejší a väčší. Najlepší na pozorovanie je pondelňajší podvečer, keď bude zapadať Slnko. Vyhýbať sa treba ale miestam, kde je príliš veľa svetelného smogu.

Na Slovensku je ideálny čas na sledovanie supersplnu nasledovný. Na východe Slovenska okolo 17:15, na západe 17:45.

"V podvečerných hodinách bude nad územím Slovenska veľmi málo oblačnosti a podmienky na pozorovanie tohto javu budú z meteorologického pohľadu výborné. Treba mať ale na pamäti, že teplota po štvrtej hodine bude klesať až k bodu mrazu a môže byť veľmi chladno," uviedla meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. 

​Názor neurológa

Podľa denníka The Wall Street Journal sú niektorí lekári presvedčení, že takýto spln pre nich znamená prílev pacientov zasiahnutých psychotickými epizódami. "Ľudský organizmus môže zaregistrovať niektoré negatívne vplyvy tohto zväčšeného nočného osvetlenia. Sú určité skupiny pacientov, ktoré sú na intenzitu nočného osvetlenia viac citliví, sú to migrenici alebo pacienti s epilepsiou," vysvetľuje neurológ MUDr. Martin Kucharík.

Na podobné nebeské divadlo si totiž budeme musieť počkať ďalších 18 rokov, podobný supermesiac uvidíme až v roku 2034.

VIAC O TOMTO FENOMÉNE AJ TU.

Súvisiace články