Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Superspln: Po 68 rokoch budeme svedkami krásneho nebeského divadla
Zdielať na

Superspln: Po 68 rokoch budeme svedkami krásneho nebeského divadla

Veľké nebeské divadlo sa odohrá v pondelok nad našimi hlavami. Nastane totiž superspln. Mesiac bude ten deň najbližšie Zemi od roku 1948. Preto sa bude zdať jasnejší a väčší.

Ak v pondelok večer zdvihnete oči k oblohe, zrejme zažijete šok. Mesiac bude podľa vedcov väčší a žiariť bude o 30 percent viac ako obvykle.

Mesiac v pondelok vyjde okolo pol piatej večer. Nebeské divadlo nám ale miestami pokazia mraky. Podľa meteorológov má byť totiž zamračené. Ak superspln zmeškáte, na ďalší si počkáte dosť dlho. Takto blízko k Zemi sa Mesiac dostane až 25. októbra 2034.

Ideálne podmienky

Na Slovensku je ideálny čas na sledovanie supersplnu nasledovný. Na východe Slovenska okolo 17:15, na západe 17:45.

"V podvečerných hodinách bude nad územím Slovenska veľmi málo oblačnosti a podmienky na pozorovanie tohto javu budú z meteorologického pohľadu výborné. Treba mať ale na pamäti, že teplota po štvrtej hodine bude klesať až k bodu mrazu a môže byť veľmi chladno," uviedla meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. 

Mesiac tesne nad obzorom vyzerá väčšie, než keď vystúpi vyššie. Ide len o ilúziu. Náš mozog veľkosť objektov dopočítava na základe skúseností. Vieme, že vzdialené vyrastené stromy či veže kostolov sú veľké. Vzdialenosť, aká nás delí od Mesiaca, je ale mimo naše chápanie. Preto v porovnaní s pozemskými objektmi vnímame Mesiac ako obrovský. Keď vystúpi vyššie, ilúzia mizne.

V priemere je Mesiac od Zeme vzdialený 384 400 kilometrov, v pondelok sa priblíži len na vzdialenosť 356 509 kilometrov. Bude teda o 27 591 kilometrov bližšie. Naopak najmenší spln bol za posledných 30 rokov 16. januára 2014, kedy bol Mesiac od Zeme vzdialený 406 500 kilometrov.

Súvisiace články