Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Začalo nové vyšetrovanie leteckej katastrofy v Poľsku, pri ktorej zomrel prezident
Zdielať na

Začalo nové vyšetrovanie leteckej katastrofy v Poľsku, pri ktorej zomrel prezident

VARŠAVA / V Poľsku sa v pondelok začalo nové vyšetrovanie leteckej katastrofy, pri ktorej v roku 2010 v ruskom Smolensku zahynul vtedajší poľský prezident Lech Kaczyňski a s ním aj desiatky ďalších príslušníkov poľskej politickej a armádnej elity.

Vyšetrovanie sa obnoví exhumáciou telesných pozostatkov Kaczyňského a jeho manželky Marie, ktorí sú pochovaní v Krakove. Exhumácia sa začne v pondelok podvečer aj za prítomnosti špecialistov zo zahraničia.

Telá do sarkofágu v kráľovskej hrobke na krakovskom zámku Wawel vrátia 18. novembra, ak sa dovtedy skončia všetky naplánované procedúry. Nasledovať budú aj ďalšie exhumácie. Toto vyšetrovanie má trvať najmenej rok.

Zverejnili zoznam

Poľskí vyšetrovatelia vlani predložili verejnosti správu, podľa ktorej katastrofu zavinili poľskí piloti s prispením ruských dispečerov. Prokuratúra vlani tiež zverejnila záznam rozhovorov v pilotnej kabíne.Vyplýva z neho, že piloti boli pod tlakom činiteľov z prezidentovho sprievodu, ktorý bol v kabíne a napriek hmle na letisku sa snažil posádku prinútiť, aby pristála.

Bratova strana vyhrala voľby

Vtedajšia konzervatívna opozícia však naďalej trvala na podozrení, že nešťastie bolo dôsledkom sprisahania a išlo o atentát. Obnoviť vyšetrovanie a zistiť pravdu vlani v predvolebnej kampani sľuboval brat zosnulého prezidenta Jaroslaw Kaczyňski, ktorého konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS) nakoniec vlani v novembri vyhrala parlamentné voľby.

Obnovili vyšetrovanie

Nová vláda nariadila obnoviť vyšetrovanie, ktorého súčasťou sú aj exhumácie. Viacero rodín pozostalých po obetiach pritom podpísalo otvorený list, ktorým protestujú proti exhumáciám.
Názor na príčiny nešťastia v Rusku rozdeľuje poľskú spoločnosť.

Najhoršia katastrofa

Najhoršia katastrofa v novodobých dejinách Poľska súčasne prehĺbila traumu v poľsko-ruských vzťahoch. Poľské vládne lietadlo 10. apríla 2010 prepravovalo prezidentský pár a ďalších príslušníkov poľskej elity do Smolenska, kde si v neďalekej Katyni mali uctiť pamiatku tisícov zajatých poľských dôstojníkov, ktorých počas druhej svetovej vojny zastrelila sovietska tajná polícia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy