Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Väzenie ho zmenilo. Vlado učí spoluväzňov angličtinu
Zdielať na

Väzenie ho zmenilo. Vlado učí spoluväzňov angličtinu

ILAVA / Ilavská väznica patrí k najprísnejšie stráženým u nás. Tresty si tu odpykávajú najťažší zločinci. Sú medzi nimi aj takí, ktorí za mrežami svoje správanie oľutovali a chcú sa zmeniť. Jedným z nich je aj Vladimír Šišulák. Zúročil svoje jazykové schopnosti a spoluväzňov učí nemčinu, angličtinu a francúzštinu. O jeho kurzy je obrovský záujem.

"Môj trest začal pred tromi rokmi. Som odsúdený za obzvlášť závažný podvod, v trvaní desať rokov jeden mesiac," začína rozprávanie Vlado.

Ten strávi za múrmi ilavskej väznice desať rokov. V žiadnom prípade sa nenudí. Nielenže je knihovníkom, ale vyučuje aj cudzie jazyky.

"Začal som spontánne. Najskôr jedného, dvoch, troch, bolo to také učenie na cele," hovorí.

Odsúdených ktorí mali záujem o jeho hodiny pribúdalo. Momentálne ich učí okolo sedemdesiat. "Poskytujem výučbu anglického, francúzskeho a nemeckého jazyka," hovorí.

Pozrite si rozhovor s Vladom z ilavskej väznice:

Chcú sa učiť

Väzni sa podľa jeho slov učiť chcú a napriek tomu, že na jeho hodinách známky nedostávajú, im to ide výborne.

"Učia sa oveľa intenzívnejšie, ako študenti v civilnom sektore. Za pol roka sú schopní prečítať anglickú knihu," chváli svojich zverencov Vlado.

Čas za mrežami mu podľa jeho slov ubieha rýchlo. Keď práve neučí, pracuje ako knihovník. "Väčšinou sa odsúdení zaujímajú o literatúru faktu," vysvetľuje.

Za mrežami strávi štvrté Vianoce. Najhoršie boli podľa neho tie prvé. Potom si postupne zvykol. "Vianoce sú rovnaké, ako vonku. Rodina však chýba, je niečím nenahraditeľným," dodal.