Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nový podvodný robot pozná hrúbku vrstvy ľadu na Antarktíde
Zdielať na

Nový podvodný robot pozná hrúbku vrstvy ľadu na Antarktíde

ANTARKTÍDA / Vedci už roky poznajú Antarktídu z lode alebo satelitu. V súčasnosti získali celkom nového podvodného robota, ktorý im umožní zmerať presnú hrúbku ľadu. Správu priniesla agentúra Reuters.

Meranie hrúbky antarktického morského ľadu sa ukázalo v posledných rokoch ako mimoriadne obtiažne. V odľahlej polárnej oblasti dôjde k prevratu. Nový podvodný robot poskytne riešenie. Dokáže operovať v hĺbke 20 až 30 metrov pod hladinou.

Kombinácia všetkých súborov dát - zo satelitov, ľadoborcov, vrtov a už aj podvodného robota - umožnila vedcom zostavenie presnej trojrozmernej mapy plávajúceho antarktického ľadu v danej lokalite, píše Reuters.

Príliš silné kryhy

"V Arktíde máme úžasné možnosti a vieme množstvo o sile ľadu vďaka špeciálnym ponorkám, ktoré sa ponoria pod ľad a merajú jeho hrúbku. Avšak v Antarktíde nemôžeme mať ponorky kvôli Antarktickej zmluve," vysvetlil Jeremy Wilkinson z Britského antarktického výskumného programu.

Reprofoto/Corbis

Satelitné merania môžu byť často skreslené povrchovým snehom a niektoré ľadové kryhy sú príliš silné na to, aby ich lode dokázali prebiť. To bol hlavný dôvod, aby vznikol diaľkovo ovládaný robotický prístroj.

Pozrite si priložené video mapovania podvodného sveta nehostinnej Antarktídy:

"Niekedy loď nie je dostatočne silná, aby ľad prerazila. Aj keď ľad odmeriame z ľadoborcov pomerne presne, máme skreslené dáta," upresnil Wilkinson.

Woods Hole Oceanographic Institution

Podstatný krok

Vedci zistili, že hrúbka morského ľadu na niektorých miestach dosahuje až sedemnásť metrov. Výsledky naznačujú, že kryt ľadu môže byť v niektorých oblastiach silnejší, než sa doteraz predpokladalo, informuje britský The Daily Mail.

"Hrúbka ľadu a jeho variabilita v Antarktíde zostáva veľkou neznámou v klimatickom systéme," povedal expert na morský ľad Teda Maksym z oceánografickej inštitúcie v Massachusetts.

Woods Hole Oceanographic Institution

Detailné mapovanie hrúbky ľadu pomocou robota predstavuje dôležitý krok smerujúci k pochopeniu procesov, ktoré ovládajú ťažko prístupné oblasti.

Súvisiace články