Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Antarktídu ohrozujú nájazdy turistov aj vedcov
Zdielať na

Antarktídu ohrozujú nájazdy turistov aj vedcov

ANTARKTÍDA / Antarktída je jedným z posledných skutočných divokých miest planéty. Nekonečné ľadové pláne sa ale začínajú plniť a ochrancovia prírody varujú - je potreba chrániť krajinu pred nájazdami turistov ale i vedeckých expedícií. Rastliny a živočíchy, ktoré prežívajú v nepredstaviteľných podmienkach, ohrozuje človek, píše The Australian.

Ešte v roku 1990 prišlo do Antarktídy päťtisíc turistov, vlani sa ich počet vyšplhal na 40 tisíc. Najčastejšie na úzky pás pobrežia bez ľadu, ktorý síce tvorí iba percento celého kontinentu, ale väčšina rastlín a zvierat unikátneho ekosystému žijú práve tam. Podľa novej štúdie nie je dostatočne chránených až 98 percent týchto oblastí.

Rozvoj turistiky umožnil rozvoj dopravy. Na kontinente je jediný prístav, kam priplávajú súkromné lode. Pristávacích dráh je 25 a viac ako 50 miest bolo vybudovaných pre helikoptéry, píše The Australian.

SITA

Znečistené prostredie

Antarktída má problém aj s vedcami, pre ktorých je kontinent zasľúbenou krajinou. Na stálych i dočasných výskumných staniciach sa v zime točí tisíc, v lete dokonca päťtisíc biológov, geológov, oceánografov, fyzikov či glaciológov a meteorológov.

Ohrozenie je také isté ako všade inde vo svete. Dochádza k znečisteniu a poškodeniu prostredia. "Čím viac ľudí do Antarktídy jazdí, tým viac sa bude zvyšovať riziko. Musíme zaviesť potrebné opatrenia," varuje ekológ Martin Riddle z Austrálskej arktickej divízie.

Za kritickou hranicou

Roztápanie ľadovcov na západe Antarktídy je ďalším problémom. Topenie by mohlo zvýšiť hladinu morí až o tri metre. Proces sa nedá zastaviť. Vedci varujú pred reťazovou reakciou.

Pozrite si priložené video:

Masívny západoantarktický ľadovcový štít sa nezadržateľne rúca. Družicové snímky amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) ukazujú, že topenie ľadovca je rýchlejšie, než vedci predpovedali. Prekonal kritickú hranicu, ktorá spôsobí dominový efekt.

Súvisiace články